Dodon explică de ce a fost a anulat referendumul iniţiat de preşedinte şi anunţă proteste: „Membrii CC sunt cetăţeni români”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon anunţă că nu exlude organizarea protestelor în luna septembrie, atunci când era preconizată organizarea unui referendum republican consultativ, iniţiat de şeful statului, însă care a fost anulat în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. Preşedintele se arată nemulţumit că decretul său a fost declarat neconstituţional şi dă vina pe judecători. Potrivit lui, aceştia au luat o hotărâre nefavorabilă fiindcă sunt români.

„Ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară şi partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova iniţiat de preşedinte. Şi au decis să blocheze acţiunile mele, trădându-şi din nou slăbiciunea şi teama. Decizia Curţii Constituţionale este o sfidare în adresa cetăţenilor şi a libertăţii lor de a se expune pe subiecte de interes naţional. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetăţenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni şi de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine”, afirmă Dodon pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, CC „a făcut uz de diverse acrobaţii juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar şi fiindcă membrii CC sunt cetăţeni români panicaţi de efectele sociale ale referendumului”.

„Prin decizia de azi, Curtea Constituţională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare şi supusă în mod vădit anumitor influenţe ideologice. Jurământul pentru obţinerea celei de-a doua cetăţenii se face simţit la fiecare decizie a membrilor Curţii”, a adăugat şeful statului.

Igor Dodon a dat asigurări că, în ciuda „deciziei antidemocratice şi sfidătoare a Curţii Constituţionale”, socialiştii nu se vor opri în intenţia de a consulta poporul pe chestiuni de importanţă naţonală.

„Convocăm mâine şedinţa Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privinţă. Nu exclud acţiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susţinerea iniţiativei preşedintelui”, a conchis peşedintele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite