Dodon: Federalizarea ţării în calitate de concept de reglementare a conflictului transnistrean nu este pe ordinea de zi şi nici nu va fi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon susţine că subiectul federalizării Republicii Moldova în calitate de concept de reglementare a conflictului transnistrean nu este pe ordinea de zi şi nici nu va fi pe viitor. Şeful statului susţine că o asemenea chestiune nu poate fi discutată cu nimeni, negând speculaţiile apărute în spaţiul public că s-ar încerca discutarea la acest subiect cu Federaţia Rusă, transmite IPN.

„Nu poate fi vorba despre niciun fel de formulă discutată cu Rusia despre statutul Transnistriei pentru că astfel de decizii trebuie luate de comun acord, în primul rând la Chişinău. Trebuie să avem un consens naţional. După ce am discutat la Chişinău, trebuie să discutăm cu Tiraspolul ca să-i convingem referitor la această formulă. Doar după aceasta, se discută în format larg”, a declarat Igor Dodon.                      

De asemenea, Igor Dodon a anunţat că în cadrul vizitei recente la Moscova, premierul Ion Chicu a discutat cu prim-ministrul rus Dmitrii Medvedev despre retragerea muniţiilor de pe teritoriul regiunii transnistrene. „S-a convenit că în timpul apropiat specialiştii să înceapă procedura de pregătire a acestui proces. Este un moment foarte important”, a menţionat şeful statului. Potrivit lui, o parte din muniţii nu pot fi transportate, de aceea, acestea trebuie lichidate pe loc.

Igor Dodon a mai declarat că cele 6,2 miliarde de dolari care constituie datoria regiunii transnistrene faţă de comapania rusească „Gazprom” sunt datoria companiei-fiice a concernului rusesc – „MoldovaGaz”. „Aceasta este datoria „MoldovaGaz” care este companie-fiică a „Gazpromulu”. Aceasta nu poate fi datoria Guvernului Republicii Moldova, aceasta nu poate fi o datorie care ar fi achitată de către noi, cetăţenii Republicii Moldova”, a afirmat şeful statului.

Totodată, drept soluţie Igor Dodon spune că există activele companiei „MoldovaGaz” din regiunea transnistreană. „Pentru datoria consumată în stânga Nistrului sunt activele care erau ale „MoldovaGaz” şi, în principiu, răspund cu aceste active. În caz dacă aceasta va fi soluţia. Dar eu consideră că în momentul reglementării politice a conflictului transnistrean, în opinia mea, aceste datorii ar trebui să fie anulate”, a declarat preşedintele.

În ceea ce ţine de preţul la gaz pentru consumatorii finali din Republica Moldova, Igor Dodon a dat asigurări că anul viitor preţul pentru gaz nu se va majora.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite