Dodon: Dacă Guvernul Sandu nu pleca pentru ceea ce au făcut ei zilele acestea, plecau pentru că nu indexează pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Guvernul condus de Maia Sandu nu ar fi căzut pentru iniţiativa asumării de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii, atunci executivul oricum ar fi plecat, pentru refuzul de a indexa pensiile, pentru nivelul mare al criminalităţii, pentru probleme în economie, totul era deja pregătit. Declaraţia aparţine şefului statului, Igor Dodon, transmite IPN.

Potrivit lui, alternativă era doar schimbările în componenţa Guvernului.

„Dacă nu plecau prin ceea ce au făcut ei zilele acestea, plecau pentru că nu indexează pensiile, pentru probleme în economie şi probleme cu criminalitatea. Deja era pregătit tot. Adică, totdeauna pleca acest Guvern. Sau făceau schimbări în Guvern, eu le-am propus”, a declarat preşedintele la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

În opinia lui, Guvernul şi-a provocat singur demiterea. „Nu vorbeşte cu nimeni, îşi asumă responsabilitatea pe un proiect anticonstituţional, contrar acordului semnat în coaliţie şi ne spun că „dacă nu-l votaţi, eu mă duc în demisie”. Evident că a fost pusă moţiune de cenzură pe lucrul acesta. (...) Rămân pe poziţia că ei au făcut-o intenţionat, vor să scape de responsabilitate pentru că nu pot face faţă lucrurilor, pentru că înţeleg că mai departe va fi şi mai greu, pentru că unii sunt obişnuiţi numai să plece prin călătorii”, a declarat Igor Dodon. Potrivit şefului statului, dacă executivul îşi dorea să rămână să lucreze, se găsea o soluţie la nivelul conducerii Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului.

Totodată, Igor Dodon este de părere că în actuala componenţă a Parlamentului o nouă coaliţie de guvernare poate fi făcută, din nou, doar dintre socialişti şi blocul ACUM. Preşedintele nu ia în calcul o majoritate formată de PSRM cu Partidul Democrat.

Igor Dodon are un prim scenariu pentru situaţia creată. „După ce a fost demis fostul premier, cei din blocul ACUM trebuie să propună o altă candidatură şi să discute cu socialiştii. Dacă socialiştii cu blocul ACUM mâine găsesc numitor comun şi propun un alt Guvern, eu sunt gata poimâine să numesc acest Guvern şi să mergem mai departe. Acesta este scenariul de bază”, a declarat şeful statului.

Cabinetul de miniştri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis ieri, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moţiunea de cenzură înaintă de fracţiunea Partidului Socialiştilor a fost votată de 63 de deputaţi ai PSRM şi ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracţiunea Partidului Şor s-au abţinut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite