Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon şi istoriografia

100
19 Sep 2016 00:30:21
Răzvan Voncu
Lucian Boia FOTO Dorin Constanda / Adevărul
Lucian Boia FOTO Dorin Constanda / Adevărul

Pentru că disputa se prelungeşte, vreau să intervin în apărarea profesorului Lucian Boia. Nu a ideilor sale legate de (non)apartenenţa Basarabiei la spaţiul românesc: ele sunt, din păcate, demne de gândirea istoriografică a lui Mihai Roller. Ci a dreptului său democratic de a le profesa liber, fără a fi expus la procese de intenţie şi presiuni.

Pentru că nu opinia lui Lucian Boia îl legitimează pe Dodon. Ci „statalismul” şi „stataliştii” care au gestionat, după 1991, independenţa Republicii Moldova. Dacă aceştia ar fi dorit o apropiere reală de România şi de spaţiul european, ea s-ar fi produs, fără doar şi poate. Era suficient să fie adoptate o constituţie care să recunoască adevărul în privinţa identităţii majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova şi a limbii pe care o vorbesc, o structură administrativă şi instituţională similară celei istorice, de dinainte de ocupaţia sovietică, şi reformele necesare adaptării la Europa.

De asemenea, nu opinia lui Lucian Boia – unică, după ştiinţa mea, în istoriografia românească actuală – este cea care conferă suport pretenţiilor de separare completă între cele două maluri ale Prutului, pe care le agită destui la Chişinău (întrucât, în pofida temerilor americane, unirea e departe de a face unanimitate, acum, în Basarabia). Opiniile istoricilor nu au nicio valoare în dreptul internaţional, care a consemnat cât se poate de limpede, pe bază de acte şi documente, atât faptul că, din punct de vedere istoric, Basarabia a aparţinut dintotdeauna spaţiului românesc, cât şi evidenţa că apartenenţa sa temporară la alte spaţii a fost rezultatul unei ocupaţii, impuse împotriva voinţei locuitorilor ei. Dacă se va pune din nou în discuţie statutul Republicii Moldova şi afilierea ei la Vest sau, dimpotrivă, la Est, adevărul obiectiv al dreptului internaţional este singurul care contează. Nicio ţară nu a fost unită sau ruptă de o alta pentru că aşa a spus un istoric.

De asemenea, atrag atenţia detractorilor profesorului Boia că, deşi indignarea lor cu privire la conţinutul opiniei acestuia e legitimă, nu Lucian Boia are obligaţia constituţională de a apăra interesul naţional. Ci preşedintele României, guvernul şi Parlamentul. Care au tăcut mâlc faţă de declaraţiile inacceptabile ale ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, cum au tăcut şi tac şi faţă de alte acte recente de lezare a demnităţii naţionale, venite tocmai din partea partenerilor noştri. Ca să parafrazez un clasic în viaţă, nu-i daţi palme lui Klaus Iohannis pe obrazul lui Lucian Boia.

Tocmai faptul că, la noi, un savant îşi poate exprima liber opiniile, oricât de eronate, de bizare sau de scandaloase ar fi acestea, ne diferenţiază de lumea lui Dodon. 

În fine, aş mai atrage atenţia asupra unui fapt care pare a le fi scăpat celor care l-au lapidat mediatic pe profesorul Boia: tocmai faptul că, la noi, un savant îşi poate exprima liber opiniile, oricât de eronate, de bizare sau de scandaloase ar fi acestea, ne diferenţiază de lumea lui Dodon. Din această libertate democratică derivă superioritatea lumii noastre, faţă de cea în care Dodon, Usatâi şi diferiţi alţi „zbuciumaţi” de serviciu vor să readucă biata Republică Moldova. A-l combate pe Lucian Boia cu procedee de tip Dodon nu înseamnă a apăra interesele naţionale. Ci dimpotrivă.

În rest, să consemnăm că, asemeni multor alte subiecte fierbinţi, nici acesta nu a ţinut capul de afiş, în spaţiul nostru public, mai mult de trei zile. Ceea ce, la urma urmei, e şi firesc: destinul Basarabiei nu se joacă în disputa pro- sau contra-Boia, ci la alegerile prezidenţiale de la Chişinău, care se apropie. Dacă pro-europenii se vor prezenta, ca acum, cu 16 candidaţi care se vor sfâşia unul pe celălalt, în loc să se coalizeze împotriva anti-europenilor, tot bombardamentul mediatic împotriva lui Lucian Boia va fi fost în deşert.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Col. Prostovan Pafnuti - KGB Tiraspol
19.09.2016, 04:28:50

Dragi tovarashi si cetateni (care sunteti). Imediart cum se scoala (din betie), tov. colonel Gheorghe Americanul o sa va explice clar si concis care-i parerea lui personala (pe care a primit-o de la Moscova) in aceata privinta. Asa ca asteptati o lecutza si sa va intre bine in cap ce spune tov-ul, ca e vai di voi! Pe acesta cale, vrem sa va asiguram ca puteti pune toata baza pe tov. colonel Americanul Gheorghe. Care n-are baza, poate sa puna si acid, dupa caz. Ofiter de servici pe etaj, Col. Kostia PS: Dca

+2 (6 voturi)
Mandrean Paul
19.09.2016, 06:43:53

:)) Probabil ca unul dintre numeroasele ID-uri ale vre-unui troll de pe Savuschina este "gheorghe americanul", insa nu ID-ul lui/lor trebuie sa ne intereseze, ci OTRAVA pe care o improasca ei zi de zi impotriva Romaniei. Razboiul informational pe care rusia l-a pornit impotriva Romaniei este purtat cu ajutorul acestor indivizi, de teapa astuia de-si zice "gheorghe americanul". Important este ca mesajele lor sa nu prinda la romani. In ceea ce-l priveste pe dodon, ar fi tare rau daca iese presedintele celui de-al doilea stat romanesc. Deocamdata nu cred acest lucru, insa propaganda rusnacilor lucreaza neobosit dincolo de Prut, in acest sens. Orice comentariu care sa anihileze minciunile lor, postat in presa din RM, este bine-venita.

+6 (10 voturi)
Sorin Barbul
19.09.2016, 07:36:00

Ce mi-i Dodon, ce mi-i Boia? La fel de antiromâni. Diferența e doar că Boia nu are nicio șansă să devină președintele Moldovei, în vreme ce Dodon (datorită prostie unei părți dintre basarabeni) - da.

+6 (12 voturi)
Ion Giurca
19.09.2016, 08:17:57

Domnule Voicu, aveti dreptate partial in ceea ce scrieti. Atitudinea d-lui Boia, care pe vremea cand mi-a fost profesor(1987-1992) era un om normal, nu este corectă din punct de vedere stiintific si moral. Dl. Boia stie istorie, iar noua studentilor din perioada aratată ne-a predat-o frumos, atractiv și corect. De ce a derapat? Numai dumealui stie, dar vorba lui Basesecu.....Ne e bine domnule Boia. Moral , ca istoric, are obligatia sa scrie corect, chiar sa lupte sa convinga despre drepturile romanilor oriunde s-ar afla. Sa ne uitam pe cartile marilor nostri istorici, unii inchiși si ucisi in inchisori in anii '50, nu veti gasi nimic din ceea ce scrie dl. Boia. Istoricul trebuie sa fie un slujitor corect al natiunii și al tării. Nu cred ca veti gasi un istoric ungur care sa scrie ceva in legatura cu nenorocirile care le-au comis impotriva romanilor in Transilvania pana in 1918 și chiar după aceea. Nu, ei au fost buni, romanii rai. La noi, o parte dintre istorici, si dl. Boia exceleaza, scriu de bine despre străinii care ne-au exploatat fara mila, ne-au tinut in stare de inapoiere, vad totul rău in ceea ce ne priveste. O fi bine?

+1 (5 voturi)
Papa Raţă
19.09.2016, 08:41:14

Lăsați ,,boia-la,, dle profesor, că : ,,ce e val - ca valul trece,, .. așa și ref .t. lika matroșka o să treacă prin ,,epoca dodonistă,, , precum a trecut prin cea voronistă,... Chiar dacă de data asta Zâna Karabina va reprofila grădinițele și liceele în temnițe , păzite cu Gatlingul de pe cupola parlamentului blindat de către noua generație de kg-boi(a).. Toate prvestesc un spectacol grandios. La casa de bilete e domnul Pettit, Putin și Lukașenko. Invitații speciale vor avea Merkell, Ribbentrop, Molotov și Kklonaus.. După circ... urmează - INDUBITABILA REÎNTREGIRE A PATRIEI ROMĂNE..

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările