Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon: Cu jumătate de an în urmă nu puteam să-mi imaginez că vom deţine puterea de acum

4
15 Nov 2019 09:41:35
Autor: Iurii Botnarenco

Preşedintele Igor Dodon spune că acum jumătate de an nu-şi putea imagina că pe lângă Preşedinţie, socialiştii vor conduce Parlamentul, vor desemna Guvernul şi vor conduce Primăria Chişinău. Şeful statului spune că PSRM nu a tins către acest lucru, dar că aşa s-au creat circumstanţele, transmite IPN.

„Noi avem în prezent o echipă stabilă de oameni care gândesc în acelaşi fel la conducerea Parlamentului, în fruntea Guvernului, la Preşedinţie şi la Primăria Chişinău. Aceasta este şi o responsabilitate foarte mare. Deja nu mai este posibil să punem pe umerii altora ceea ce nu ne reuşeşte”, a afirmat şeful statului în cadrul unei ediţii speciale la postul NTV Moldova.

Igor Dodon spune că socialiştii au obţinut şansa să demonstreze că pot face schimbări. Şeful statului promite că aceste schimbări vor fi făcute şi menţionează că cetăţenii trebuie să le resimtă până la 1 septembrie anul viitor.

Preşedintele spune că actualul Guvern, învestit ieri de către Parlament, ar putea să funcţioneze până la sfârşitul mandatului actualului legislativ. „Guvernul domnului Chicu liniştit poate să lucreze până la expirarea împuternicirilor acestui Parlament, februarie 2023 şi să livreze rezultate. Noi vom tinde ca acest executiv să lucreze întregul mandat”, a continuat Igor Dodon.

Şeful statului spune că în ministere vor reveni profesioniştii care au lucrat anterior, indiferent din ce partide făceau parte şi indiferent cum au plecat din funcţii, iar majoritatea celor care au fost angajaţi de Guvernul anterior vor pleca „dacă nu sunt profesionişti”. „Trebuie să recunoaştem că în multe ministere este haos, nu partea de jos, dar cea de mijloc. Ei au adus în fruntea ministerelor oameni cu studii la Harvard şi aceştia au adus cu dânşii persoane de acelaşi fel, au omorât memoria instituţională şi au blocat toate ministerele. Acum îi vom întoarce. Nu avem mult timp, timp de o săptămână jumătate-două trebuie să curăţăm totul şi să începem lucrul” a concretizat Igor Dodon.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

zbucium ion
16.11.2019, 01:45:41

Presedentia, parlamentul, guvernul si primaria capitalei ar trebui sa nu uite nici pe o clipa ca sunt, conform PIB-ului pe cap de locuitor - ale celei mai SARACE, SARACITE, FURATE si DEPOPULATE tari din Europa, impreuna cu Ucraina. CRESTEREA PRODUCTIEI interne in fiecare comuna, municipiu, raion, zona - ar trebui sa devina preocuparea nr.1 a organelor publice locale si centrale, a fiecarui primar, presedinte de raion etc..Primariile ar putea deveni principala veriga de organizare si stimulare a cresterii capacitatilor de productie locale, dar pentru aceasta se cere ajustata legislatia cu privire la statutul primariilor, consiliiilor comunale si primarilor, precum si a presedintilor de raioane si consiliiilor raionale si municipale. Aprecierea muncii lor se cerepusa in dependeta de cresterea PIB-ului in fiecare unitate teritoriala. Din partea sa statul trebuie sa ofere sustinerea necesara pentru refacerea agriculturii si sectorului zootehnic, reinfiintarea fermelor si a cooperativelor moderne de productie., sadirea de noi livezi si de vii, dezvoltarea agriculturii irigate etc..Actualele forme de organzare in care pamantul este dat in arenda unor patroni de SRL-uri se reduce la cultivarea a doua-trei culturi si exportul materiei prime agricole neprocesate - a granelor si a flori soarelui. Pamantul este folosit in cel mai nerational mod - contrar asteptarilor propriietarilor de cote ce il dau in arenda. Se cer implementate si alte forme de asociere a proprietarilor de cote de pamant, inclusiv cu sprijinul primariilor, care ar influenta pozitiv si bugetul local si ar stimula autofinantare. Primariile se cer investite cu drepturi de autonomie financiara.

zbucium ion
16.11.2019, 02:09:37

S-ar cere de revazut structura guvernuli si a consiliilor raionale prin crearea de struturi specializate pentru agricultura, industrie si sectorul energetic, care sa solutioneze problemele strigente in aceste domenii, incusiv cele legate de exportul productiei. ANRE ar trebui sa se ocupe de dezvoltarea sectorului energetic in toate municipiile si raioanele, dar nu doar de stabilirea tarifelor. Transportul electric - troleibuzele si electrobusele ar trebui sa-si faca aparitia si in afara municipiului Chisinau - in toate celelalte municipii ale tarii, orase si orasele. Se cer reabilitate fostele aeroporturi locale din zona de Nord si cea de Sud si redeschiderea aeroporturilor internationale la Balti, Marculesti si Cahul, dezvoltarea aviatiei locale agricole si de transportare a marfurilor, electrificarea si modernizarea caiilor ferate ale Moldovei. Primaria capitalei ar trebui sa revina la proiectul elaborat la sfarsitul anilor '90 de constructie a liniilor de metrou subteran sau terestru in conditiile unui trafic auto din ce in ce mai ingreuiat.

zbucium ion
16.11.2019, 02:45:11

Guvernele precedente au dezvoltat relatiile cu Romania si UE, au reorientat exporturile catre UE. PSRM are ocazia - de rand cu dezvoltarea relatiilor cu UE, sa beneficieze si de relatii mai bune cu CSI, sa recupereze o parte din imensa piata de desfacere a Rusiei, fara de care nu poate avea loc renasterea din ruine a agriculturii si industriei si a economiei tarii, atingerea cotelor PIB-ului de pana la anul 1990. Piata rusa poate redeveni un stimulent pentru cresterea productiei, a PIB-ului in ramurile prin care Moldova traditional detinea intaietatea si productia ei era cunoscuta pretutindeni in fostul urss.Toti vor salarii si pensii mai mari, dar uita ca ele sunt in dependenta directa de PIB-ul pe cap de locuitor in fiecare unitate teritoriala si pe tara in intregime. La moment el este catastrofal de mic si rusinos si creste de la an la an cu pasi de melc, deaceea si ramanem a fi saracii Europei. PSRM, sustinut de PDM si SOR, are acum ocazia de a face minuni, de a intra in istoria noua a tarii, de a elabora, experimenta si implementa proiecte-pilot de succes.

Utilizator Adevărul
16.11.2019, 09:31:54

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările