Dodon l-a felicitat pe Lukaşenko pentru victoria la prezidenţiale: „Îi doresc succese remarcabile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon l-a felicitat pe omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, pentru victoria obţinută în alegerile prezidenţiale din Belarus, care s-au încheiat pe 9 august. Astfel, Dodon a ajuns printre primii şefi de stat care l-au felicitat pe Lukaşenko.

„Transmit sincere felicitări omologului meu belarus, Alexandr Lukașenko, cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale! Din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile în realizarea scopurilor propuse în beneficiul Republicii Belarus.

Sunt convins că dialogul productiv și cooperarea strânsă dintre Republica Moldova și Republica Belarus în diverse domenii, vor contribui la consolidarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Svetlana Tihanovskaia, candidata opoziţiei la prezidenţialele din Belarus, a anunţat că nu recunoaşte rezultatele alegerilor prezidenţiale anunţate de CEC, care arată că 80% din cetăţeni au votat cu actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko.

   Mai mult decât atât, lidera opoziţiei de la Minsk s-a declarat învingătoare şi a anunţat că este gata să aibă un dialog cu Aleksandr Lukaşenko. Potrivit ei, numărătoarea paralelă a voturilor ar arăta faptul că anume ea a înving în scrutinul prezidenţial, subliniind că intenţionează să demonstreze „toate încălcările comise”.

„Cerem celora care consideră că votul lor a fost furat să nu tacă”, a afirmat Tihanovskaia, citată de presa rusă. Ea a mai spus că nu intenţionează să părăsească ţara şi că nu există motive pentru a fi reţinută. 

În plus, reprezentanţii opoziţiei susţin că protestele vor continua.

De partea cealaltă, Aleksandr Lukaşenko deja a fost felicitat cu victoria de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. 

Lukaşenko a declarat că nu va permite ca „ţara să fie ruptă în bucăţi”, iar organele de forţă vor interveni prompt împotriva protestatarilor. Potrivit lui, există semnale că opoziţia şi protestele sunt conduse din exterior, în special din Cehia. 

Liderul de la Minsk susţine că alegerile s-au desfăşurat ca „o sărbătoare”, însă cineva a încercat să le strice cetăţenilor sărbătoarea.

„Eu am avertizat - Maidan nu va fi aici, cât de tare nu şi-ar dori unii acest lucru. De aceea, chem la calm”, a afirmat Lukaşenko pentru presa din Belarus.

Confruntările violente de pe străzile din Minsk, Belarus, dintre protestatari şi forţele de ordine, din noaptea din 9 august spre 10 august, s-au soldat cu moartea unui manifestant, zeci de răniţi şi peste 200 de persoane reţinute.

Mii de oameni au ieşit în stradă la Minsk, dar şi alte oraşe din Belarus, după ce au fost anunţate rezultatele exit-poll, care îl anunţau învingător la prezidenţiale din nou pe Aleksandr Lukaşenko. 

Deşi protestatarii nu erau intenţionaţi să intre într-o confruntare cu forţele de ordine şi nici să atace instituţiile de stat, forţele speciale au pornit în ofensivă pentru a dispersa mulţimea, folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă, grenade cu zgomot şi lumină. În plus, forţele de ordine au tras cu gloanţe din cauciuc în direcţia protestatarilor.

La un moment dat, o autospecială a intrat în mulţime, iar încercarea câtorva protestatari de a opri autovehiculul a avut final dramatic - o persoană a murit, iar altele au fost rănite, după ce şoferul autospecialei a preferat să accelereze, deşi avea oameni în faţă, dintre care o persoană urcată pe bara de protecţie. MAI de la Minsk a negat informaţia privind moartea unei persoane în timpul protestelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite