Dodon: Cu cât mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atât discuţiile privind formarea unei alianţe vor fi mai constructive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon Facebook

Cu cât mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atât discuţiile dintre formaţiunile care au acces în legislativ vor fi mai constructive. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Igor Dodon în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

În opinia lui Igor Dodon, şi socialiştii, şi reprezentanţii eşichierului de dreapta au fost şi sunt în opoziţie faţă de PDM care este la guvernare în ultimii ani. De aceea, este şi logic că două partide de opoziţie încearcă să găsească limbaj comun pentru a-şi unifica forţele împotriva guvernării. În ceea ce ţine de proiectele de legi pe care le-au propus socialiştii, Igor Dodon spune că PSRM a înaintat mai multe proiecte în ultimii ani care nu au fost acceptate spre vot de către democraţi şi aceste proiecte au fost înaintate ca propunere pentru votare către blocul ACUM.

Totodată, şeful statului consideră că probabilitatea unor alegeri anticipate este foarte mare şi în cazul unui scrutin anticipat de pierdut vor avea „cei de dreapta”.

Preşedintele menţionează că dacă nu va fi aleasă conducerea Parlamentului, nu va putea fi numită data alegerilor locale, care ar trebui să aibă loc anul curent. Potrivit lui, mandatul actualilor aleşi locali va fi prelungit automat. „O interpretare a Curţii Constituţionale, teoretic, ar putea fi posibilă şi, cel mai probabil în luna mai eu voi veni cu o astfel de solicitare”, a declarat şeful statului.

Despre eventuale alegeri parlamentare anticipate organizate în aceeaşi zi cu scrutinul local, Igor Dodon spune că „ar fi logic” acest lucru pentru a nu cheltui bani de două ori. „Dacă până pe data de 21 iunie Parlamentul nu alege un Guvern şi nu aprobă nicio lege, atunci la expirarea termenului de 30 de zile preşedintele ţării se adresează către Curtea Constituţională pentru a solicita acceptul, confirmarea circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului”, a notat Igor Dodon. Aceasta ar însemna că cel târziu la sfârşitul lunii iulie preşedintele dizolvă legislativul prin decret şi anunţă ziua alegerilor parlamentare anticipate.

În ceea ce priveşte alegerile din Ucraina, Igor Dodon consideră că oricine dintre cei doi candidaţi va ocupa fotoliul de preşedinte al statului vecin, relaţiile Republicii Moldova cu Ucraina vor fi bune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite