Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon, ultimatum pentru Maia Sandu: Până pe 1 februarie trebuie să desemneze candidatul la funcţia de premier. Ne vom adresa la Curtea Constituţională VIDEO

2
18 Jan 2021 13:21:19
Autor: Iurii Botnarenco

Liderul PSRM, Igor Dodon, o acuză pe preşedinta Maia Sandu că s-ar teme să-şi asume responsabilitatea pentru problemele din ţară, iar din acest motiv „face show-uri politice”. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Maia Sandu încă nu a desemnat un candidat la funcţia de premier. În acest sens, Dodon a spus că Maia Sandu deja a încălcat Constituţia.

Igor Dodon a declarat, într-o conferinţă de presă, că Maia Sandu încearcă să-şi ascundă „inacţiunile” prin agenda politicii externe. Potrivit lui, această agendă este una fără rezultalte.

Dodon e de părere că Maia Sandu este „într-o criză de idei” şi „nu ştie ce să facă mai departe”. Dodon a precizat că au trecut 24 de zile de la demisia Guvernului, iar Maia Sandu încă nu a desemnat un candidat la funcţia de premier.

„Apucaţi-vă de lucru, oamenii aşteaptă rezultate”, a spus Dodon.

Dodon a menţionat că deputaţii socialişti se vor adresa la Curtea Constituţională pentru a afla în cât timp este obligat preşedintele ţării să desemneze un candidat la funcţia de premier şi ce se întâmplă dacă şeful statului refuză acest lucru.

Igor Dodon susţine că acţiunile Maiei Sandu de la preluarea mandatului de preşedinte au dus la crearea unui „blocaj guvernamental şi instituţional”. Dodon a menţionat că Maia Sandu are chiar şi „tentative de uzurpare a puterii de stat”.
 
„Aceste acţiuni vor duce la efecte negative pentru cetăţeni”, a spus Dodon.

Dodon a accentuat că, dacă PAS doreşte alegeri parlamentare anticipate, trebuie să se aşeze la masa de dialog cu socialiştii şi să decidă împreună foaia de parcurs pentru dizolvarea Parlamentului.

Dodon a reiterat că singura cale de provocare a alegerilor parlamentare anticipate este înaintarea unui candidat la funcţia de prim-ministru care ar urma să nu obţină votul de încredere al Parlamentului. Dodon a venit cu un ultimatum şi i-a cerut Maiei Sandu să desemneze prim-ministrul până pe 1 februarie şi să înceteze cu tentativele de „uzurpare a puterii de stat”. 

Dodon a spus că socialiştii nu acceptă soluţia de dizolvare a Parlamentului prin inactivitatea timp de trei luni a Legislativului. Dodon a precizat că şedinţa Parlamentului va fi convocată în luna februarie, prin urmare această soluţie nu este luată în calcul de socialişti.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anunţat că nu a desemnat încă un candidat la funcţia de premier pentru că aşteaptă hotărârea Curţii Constituţionale privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului.

Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020, preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară: „În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este OBLIGAT ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

Deşi s-au împlinit trei săptămâni de la demisia Guvernului, Maia Sandu nu doar că nu a desemnat un candidat la funcţia de premier, dar nici nu a anunţat când intenţionează să facă acest lucru.  
 

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală.

Reprezentanţii PAS insistă pe ideea că Maia Sandu are dreptul să nu desemneze un candidat la funcţia de premier, iar în aşa fel vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Coco
18.01.2021, 16:57:14

Aiii, nu ma innebuni cu ultimatumul lui Dadon campionul demagogilor pe deasupra declarati si socialisti. Bre, dar chiar ii crezi pe toti moldovenii cazuti in memorie de la etajul zece? Sa ne amintim un pic. Dodon între 9 martie 2019 și 8 iunie 2019 , fiind Președinte al Republicii Moldova, nu a înaintat niciun candidat la funcția de Prim-ministru. Timp de aproape trei luni a. Și nu doar că nu a înaintat niciun candidat, dar a mers la Curte (controlată de Plahotniuc intre noi fie vorba) pentru a-și ”constituționaliza” inacțiunea. Curtea lui Plahotniuc ( i-a făcut pe plac lui Dodon (ca atunci cei doi erau un tot întreg unul prada tot ce era pe dreapta iar celalt haiducea pe stanga pan la ultima letcaie.

Maximilian Musat
18.01.2021, 19:05:14

Popor moldovenesc,bagati banditul la puscarie pana pe 29 ianuarie,daca nu puteti duceti-l la balamuc,a jefuit Moldova iar acuma cand simte ca va intra in puscarie este disperat !

Modifică Setările