Dodon: Moldova a primit statut de ţară candidată la UE pentru a fi atrasă în jocurile geopolitice ale Occidentului împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Ex-preşedintele Igor Dodon consideră că Republica Moldova a primit statut de ţară candidată la UE pentru a fi folosită de Occident în lupta sa împotriva Federaţiei Ruse.

„Unii visează la o Europă care deja nu mai există. Dacă în 2005 Europa era atractivă pentru moldoveni datorită salariilor, pensiilor, drumurilor, libertăţilor, drepturilor şi calităţii serviciilor, astăzi UE presupune o isterie geopolitică, rusofobie şi lupta cu valorile tradiţionale. Moldova a obţinut statut de ţară candidată la UE nu pentru a fi sprijinită economic, dar pentru a fi atrasă în jocurile geopolitice ale Occidentului împotriva Rusiei. În realitate, noi am devenit un candidat pentru noi experimente politice şi militare, după exemplul trist al Ucrainei”, a scris Igor Dodon pe Telegram. 

Dodon consideră că „graba cu care am fost acceptaţi în calitate de candidaţi, alături de Ucraina, în lipsa unor reforme politice ale regimului PAS, care se transformă în unul dictatorial, încălcând fundamentele statului de drept şi libertăţile cetăţenilor, demonstrează că Moldova va avea un rol de pion în tabla geopolitică de şah a Occidentului.” 

„Consecinţele pot fi tragice pentru ţara noastră. Din cauza politicii rusofobe pe care o vom avea împreună cu Occidentul, nu doar că vom pierde relaţiile economice avantajoase din Est, dar riscăm să rămânem fără o parte din teritoriile noastre. În rezultat, Moldova poate dispărea ca stat independent. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că noi nu vom intra în UE în următorii câţiva zeci de ani, dar poate şi niciodată, însă deja în următoarele luni vom avea de suferit din cauza politicii incompetente şi agresive a conducerii noastre, care, potrivit ultimelor declaraţii, intenţionează să se alăture sancţiunilor Occidentului împotriva Rusiei. Declaraţiile precum că statutul de ţară candidată ne obligă să ne alăturăm sancţiunilor sunt o minciună. De exemplu, Turcia, membru NATO, care a obţinut stat de ţară candidată la UE zeci de ani în urmă, a refuzat să susţină sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei, deoarece contravin intereselor naţionale”, a mai spus Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite