Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon: Negociem cu Banca Mondială un proiect pentru dezvoltarea zootehniei

1
21 Feb 2020 11:59:39
Autor: Iurii Botnarenco

Autorităţile negociază cu Banca Mondială un proiect de câteva zeci de milioane de dolari pentru dezvoltarea zootehniei în Republica Moldova. Preşedintele Igor Dodon a spus, în cadrul unei noi ediţii a emisiunii „Preşedintele răspunde”, că proiectul investiţional urmăreşte revenirea la fermele mari, specializate, pentru ca materia primă necesară, laptele, să nu mai fie importat, transmite IPN.

„Noi avem o problemă, nu avem materie primă. Nu avem laptele în cantităţile de care avem nevoie. Doar în baza laptelui colectat de la oameni nu o să rezolvăm problema. Noi trebuie să revenim la fermele mari”, a spus şeful statului.

Răspunzând la întrebarea unui cetăţean: „Când se va mări preţul unui litru de lapte colectat de la oameni”, Igor Don a spus că se examinează mecanismul care este în alte ţări, când statul subvenţionează o parte din cheltuielile pentru laptele colectat. „De exemplu, el costă 5-6 lei per litru, 1 leu sau 2 lei să dea statul la procurare. Dacă nu subvenţionăm, nu are nici un sens. Un litru de lapte costă mai puţin decât un litru de apă”, a spus preşedintele.

Răspunzând la o altă întrebare, a unui locuitor al municipiului Soroca, care atenţionează că localitatea riscă o „catastrofă ecologică” din cauza lipsei staţiei de epurare, Igor Dodon a dat asigură că în acest an va începe rezolvarea problemei. Potrivit preşedintelui, la această etapă sunt câţiva parteneri care vor să vină cu granturi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

zbucium ion
22.02.2020, 15:04:26

O IDEE de mare valoare, ar relansa sectorul zootehnic, ar crea locuri noi de munca, ar spori exporturile si veniturile la buget. In cativa ani aceasta idee se va realiza. Dupa zootehnie ar putea sa revigoreze si ramurile conexe - industria nutreturilor combinate, furajelor. De ce sa exportam la preturi de nimic grane, cand putem exporta carne, salamuri, branzeturi etc.. Exista experienta avansata din trecut la marile complexe de crestere a vitelor, porcinelor, ovinelor etc..Ar aparea materie prime pentru industrie pielii, lanii etc.. Sectorul zootehnic ar influenta mult si dezvoltarea altor sectoare si in primul rand a a agriculturii moderne, a industriei prelucratoare. SATELE ar prinde din nou la viata. BRAVO! SUCCES, GOSPODARI!