Dodon: Noua conducere nu doreşte să se ocupe de problemele ce ţin de energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, susţine că, în ajunul unui nou sezon de încălzire, noua conducere a Moldovei se retrage şi nu doreşte să se ocupe de problemele ce ţin de energetică. Şi aceasta, în condiţiile în care preţul la gaze continuă să înregistreze noi recorduri, transmite IPN.

Potrivit lui Dodon, cotaţiile futures la gaze pe piaţa europeană au urcat cu 10% – până la 950 de dolari.

„Ungaria şi Serbia, dacă nu luăm în calcul Belarus, ar putea servi un exemplu de ţări conducerea cărora, la nivel de primele persoane ale statului, au convenit, în ultimele câteva săptămâni, cu „Gazprom” şi au semnat acorduri avantajoase de furnizare de gaze pentru cetăţenii acestor ţări”, afirmă Igor Dodon.

Preşedintele Maia Sandu a declarat, la o emisiune TV, că legislaţia prevede că SA „Moldovagaz” este cea responsabilă de relaţiile comerciale şi contractuale. Şefa statului nu crede că, dacă în discuţii s-ar implica Guvernul, s-ar negocia un preţ mai bun. Şi aceasta pentru că există un preţ de piaţă şi o formulă stabilită deja, iar preţul la care Moldova va achiziţiona gazul depinde de preţul la nivel internaţional.

Potrivit presei străine, cotaţiile futures la gaze pe piaţa europeană au urcat un nou maxim istoric, în condiţiile în care cantităţile de gaze naturale ruseşti care ajung în Europa printr-o conductă cheie s-au redus, ceea ce a afectat livrările pe o piaţă şi aşa tensionată. În condiţiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este cu 20% sub media sezonieră, cu câteva săptămâni înainte de a începe sezonul de încălzire, traderii urmăresc cu atenţie rutele de aprovizionare a Europei cu gaze ruseşti, precum şi cererea pentru iarnă, subliniază Julien Hoarau, preşedintele firmei franceze de consultanţă Engie EnergyScan. Potrivit acestuia, Europa se va confrunta cu o iarnă dificilă, iar un scenariu de vreme extremă ar putea duce preţurile la peste 100 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite