Dodon: Nu vom uita niciodată faptele eroice ale ostaşilor ruşi şi sovietici care au eliberat pământul nostru de cotropitorii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Igor Dodon
Vladimir Putin şi Igor Dodon

Ex-preşedintele Igor Dodon a transmis un mesaj public vineri, 19 noiembrie, în contextul împlinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Igor Dodon a menţionat că de-a lungul acestor două decenii, „relaţiile noastre bilaterale au cunoscut transformări calitative, datorită schimbărilor semnificative în „landşaftul” geopolitic regional şi în viaţa politică internă a Moldovei.”

Igor Dodon susţine că pe parcursul a 20 de ani, Moldova şi-a schimbat de mai multe ori vectorul politicii externe, s-a confruntat cu o serie de dificultăţi social-economice, politice şi demografice. 

„Dar în toată perioada dată, în pofida tuturor provocărilor, Federaţia Rusă a fost şi continuă să fie alături de Moldova, urmând buchia şi spiritul Marelui Tratat, care îşi menţine importanţa şi permite Moldovei şi Rusiei să-şi dezvolte relaţiile în interesele ţărilor şi popoarelor noastre. Dacă facem o incursiune mai largă în istorie, constatăm că în cei 30 de ani de independenţă, relaţiile dintre ţările noastre au parcurs o cale lungă. Pentru noi a fost uşor să găsim un limbaj comun cu cetăţenii Rusiei, întrucât ne unesc aceleaşi temelii civilizaţionale, religia ortodoxă comună, paginile glorioase din trecut. Noi nu vom uita niciodată faptele eroice ale ostaşilor ruşi şi sovietici care, cu preţul propriilor vieţi, au eliberat pământul nostru de cotropitorii străini. Nu vom uita nici de aportul Moscovei în ascensiunea economiei naţionale a republicii noastre, în dezvoltarea industriei, sferei sociale. Această cooperare continuă şi astăzi, în anii de independenţă a ţărilor noastre”, a afirmat Igor Dodon.

Potrivit lui, în perioada conflictului de pe Nistru, „anume Rusia a devenit ţara mediatoare în negocieri, participantă la operaţiunea de menţinere a păcii şi garant al reglementării paşnice a conflictului.” 

„Un rol foarte important în aprofundarea relaţiilor noastre bilaterale, în promovarea procesului de reglementare transnistreană i-a revenit unor diplomaţi ruşi cu experienţă, cum ar fi Evghenii Primakov. Federaţia Rusă este furnizorul exclusiv de gaze naturale în Moldova şi principala piaţă de desfacere pentru produsele agricole moldoveneşti. În Rusia muncesc sute de mii de conaţionali de-ai noştri. Pe teritoriul Rusiei locuieşte cea mai mare diasporă moldovenească. Spre regret, n-am realizat totul ce ne-am propus în relaţiile noastre bilaterale”, a spus Dodon. 

Ex-preşedintele a criticat acţiunile guvernării PAS în raport cu Rusia.

„Anumiţi politicieni iresponsabili şi reprezentanţi ai elitei creative participă la diseminarea propagandei anti-Rusia, care este „în vogă” în unele cercuri internaţionale, în falsificarea istoriei noastre comune, în denaturarea paginilor glorioase ale trecutului. Oamenii care au venit la guvernare în Moldova anul trecut şi anul acesta continuă să distrugă relaţiile cu Rusia, inclusiv prin participarea la nişte acţiuni dubioase şi vădit provocatoare, cum ar fi „Platforma Crimeea”. Considerăm că sunt extrem de periculoase provocările împotriva militarilor ruşi care îşi desfăşoară misiunea de menţinere a păcii pe malurile Nistrului”, a declarat Dodon.

Fostul şef de stat afirmă că „este stopată în mod nejustificat participarea Moldovei la proiectele de integrare în spaţiul post-sovietic”. 

„În context, este oportun să amintim eforturile pe care le-am depus personal în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova în anii 2017-2020 privind consolidarea raporturilor comerciale şi economice cu Rusia şi cu alte ţări membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. Datorită înţelegerii mele personale cu Vladimir Putin şi susţinerii din partea liderilor altor ţări din UEEA, Republica Moldova a devenit prima ţară care a obţinut statutul de observator în organizaţia respectivă. Această realizare ne-a permis să exportăm fără taxe mai multe categorii de produse agricole moldoveneşti pe piaţa rusă, graţie cărui fapt, fermierii din Moldova au economisit sute de milioane de lei anual. Însă noua guvernare practic a anulat această realizare importantă, renunţând să continue cooperarea cu UEEA, ceea ce a dus la scăderea drastică a exporturilor de mărfuri moldoveneşti în Rusia şi, în consecinţă, a cauzat prejudicii considerabile economiei naţionale”, a punctat Dodon.

În opinia lui, „relaţiile bilaterale dintre ţările noastre au nevoie de un impuls nou.” 

„Este necesar să revenim şi să continuăm realizarea tuturor proiectelor comune pe care noi le-am iniţiat în perioada anilor 2016 - 2020. Astăzi, noi avem nevoie în primul rând de o cooperare consolidată pentru a depăşi pandemia de COVID-19. Din toate vaccinurile care ajung în ţara noastră, cetăţenii Moldovei în mare parte au optat pentru vaccinul „Sputnik V”, produs de Rusia. În timpul maratoanelor de vaccinare, se formau cozi de câţiva kilometri de doritori anume pentru acest vaccin. Moldova este interesată de livrările în ţara noastră a noilor loturi de vaccin, în special acum, când mai mulţi concetăţeni de-ai noştri trebuie să facă rapelul”, a spus Dodon.

Dodon consideră că „Moldova trebuie să se implice mult mai activ în toate proiectele de integrare în spaţiul post-sovietic, în special în Zona de Liber Schimb cu ţările CSI.” 

„Trebuie să ne unim eforturile cu ţările garant şi, în primul rând, cu Federaţia Rusă pentru reglementarea definitivă a conflictului transnistrean. Trebuie să protejăm cu mare atenţie valorile noastre tradiţionale istorice, culturale şi familiale şi un rol important în acest sens trebuie să-i revină Bisericii Ortodoxe Ruse, din componenţa căreia face parte şi Mitropolia Moldovei. Istoria din ultimii 30 de ani ne-a oferit mai multe lecţii. În special, ne-a învăţat că fiind separaţi, în izolare unii de alţii, ţările noastre nu vor supravieţui. Ne unesc legăturile multiseculare a căror ruptură loveşte dur în popoarele noastre, în oamenii şi familiile noastre. Noi credem cu tărie că viitorul nostru este într-un spaţiu economic şi civilizaţional comun cu Rusia”, a încheiat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite