Dodon: Am observat din partea PDM şi PSRM un schimb de opinii echilibrat şi unele poziţii comune pe subiecte sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon susţine că a observat în cadrul discuţiilor cu liderii PDM şi cei ai PSRM de marţi, 2 aprilie, de la Reşedinţa de Stat, un schimb de opinii echilibrat şi unele poziţii comune pe subiecte sociale, deşi nu fără invocarea anumitor divergenţe pe subiecte de ordin politic.

„Astăzi am reuşit să oferim continuitate procesului de dialog politic dintre partidele parlamentare, pentru a depăşi criza postelectorală. Dialogul de această dată s-a desfăşurat într-un format mai larg, cu participarea concomitentă a celor mai importante formaţiuni parlamentare”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele a afirmat că regretă „că cea de-a treia formaţiune, Blocul ACUM, a refuzat categoric acest dialog şi a ratat oportunitatea de a face cel puţin un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală din ţară, pentru a clarifica poziţia fiecărui partid în acest sens. 

„Referitor la invitarea separată a deputaţilor la discuţii de către liderii partidelor Pas şi Da, vreau sa reiterez poziţia expusă anterior, inclusiv la şedinţa de constituire a Paramentului - preşedintele nu va accepta o majoritate creată din deputaţi transfugi, iar negocierile cu ulterioara creare a majorităţii parlamentare trebuie să aibă loc între partide, fracţiuni care au acces în Parlament prin votul direct al cetăţenilor. Doar aşa se poate crea o guvernare cu legitimitate pe plan intern şi extern”, a precizat Dodon.

Şeful statului a spus că în această perioadă critică postelectorală, fiecare săptămână, fiecare zi contează în gestionarea ţării, cu problemele ei economice, sociale, administrative.

„Este de datoria partidelor alese să ofere în sfârşit o perspectivă clară pentru Moldova: fie crează o majoritate parlamentară şi un Guvern funcţional şi responsabil, fie mergem în alegeri anticipate. De aceea, le-am spus partidelor: dacă insistaţi pe alegeri anticipate, alegeri să fie, dar să ştim şi noi. Spuneţi-le cetăţenilor ce aţi decis şi ce faceţi. Daţi claritate”, a menţionat preşedintele.

Dodon consideră că şi-a făcut misiunea şi datoria „ca şef de stat, ca mediator politic şi ca iniţiator al acestor discuţii care erau necesare, pentru a sparge blocajul postelectoral”. 

„Responsabilitatea acum trece iarăşi la partidele politice şi sper că ele vor şti să onoreze aşteptările cetăţenilor”, a mai adăugat Dodon.

Amintim că Blocul ACUM, PSRM şi PDM au fost invitaţi de Igor Dodon la masa de discuţii, la Reşedinţa de Stat, pentru ca cele trei partide să aibă consultări în vederea formării unei majorităţi parlamentare. Blocul ACUM a refuzat invitaţia lui Igor Dodon şi i-au chemat pe deputaţii socialişti la discuţii, însă aceştia nu s-au prezentat la evenimentul Blocului ACUM, pentru că nu ar fi fost invitat partidul, ci doar anumiţi deputaţi

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite