Dodon: Ar fi bine ca Plahotniuc să ajungă în Moldova, în cătuşe, până la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dodon plahotniuc

Preşedintele Igor Dodon susţine că este de dorit ca fostul lider al Partidului Demcrat, Vladimir Plahotniuc, să fie adus în Moldova, în cătuşe, până la alegerile prezidenţiale care vor avea loc anul viitor, transmite IPN.

Totodată, şeful statului consideră că toţi cei care au fost implicaţi în frauda bancară şi în cauza legată de „statul capturat” trebuie să răspundă în faţa legii, inclusiv Vladimir Plahotniuc, iar de acest lucru trebuie să se ocupe noul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

Igor Dodon spune că deţine informaţii, neconfirmate documental, că Vladimir Plahotniuc se află pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. „Eu sunt convins că imediat ce va exista o cerere, SUA vor fi gata să-l extrădeze. Acest lucru mi-l spune ambasadorul”, a declarat şeful statului în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Potrivit lui, Centrul Naţional Anticorupţie, acum o lună şi jumătate, în cadrul urmăririi penale la ordinul Procuraturii Anticorupţie, a transmis dosarul instituţiilor competente pentru ca Vladimir Plahotniuc să fie anunţat în căutare internaţională. „Acest dosar este transmis la oficiul local al organizaţiei Interpol, care se află la Ministerul Afacerilor Interne. Conform informaţiilor pe care le deţin, oficiul local al Interpol de la noi l-a anunţat în căutare internaţională. Şi acest pachet de documente se află acum la Lion. Deocamdată, nu avem niciun răspuns la toate solicitările noastre de a afla ce este cu acest dosar”, a menţionat şeful statului. Potrivit lui, această chestiune va fi pusă în discuţie în cadrul şedinţei Consiliului Naţional de Securitate.

În opinia preşedintelui, noul procuror general trebuie să se ocupe de investigarea fraudei bancare şi dosarului legat de caracterul captiv al statului, în care ar trebui investigat şi fostul preşedinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. Igor Dodon spune că Alexandr Stoianoglo, chiar dacă a făcut parte în trecut din Partidul Democrat, nu va avea o problemă să intenteze dosare faţă de foştii colegi, dacă va fi cazul. Totodată, preşedintele susţine că nici faţă de persoana sa Alexandr Stoianoglo nu va avea vreo problemă să-l cerceteze şi pe el, dacă va considera necesar.

Igor Dodon consideră că actualmente în Procuratură sunt două grupări care au ţinut pe jar atât mediul de business, cât şi societatea în ansamblu. Potrivit lui, aceste două grupări s-au format în timpul conducerii precedente a Partidului Democrat. „Aceste grupări au fost formate în timpul conducerii lui Vladimir Plahotniuc, ele erau menţinute, dar aveau supărări una faţă de alta. Vladimir Plahotniuc a plecat, iar aceste grupări au început să lupte între ele. Una dintre acestea a decis că trebuie să se supună Maiei Sandu şi lui Andrei Năstase şi aceşti doi lideri considerau că le vor folosi pentru curăţarea sistemului, însă una dintre aceste grupări i-a folosit pe Sandu şi Năstase pentru a lupta cu cealaltă grupare”, a declarat Igor Dodon.

Cel mai mare plus al lui Stoianoglo este că nu face parte din niciuna dintre aceste grupări. „Trebuie să ştiţi că până în ultimul moment membrii grupărilor care luptă între ele au încercat să blocheze numirea lui Stoianoglo în fruntea Procuraturii generale. Acum a apărut un procuror general profesionist care trebuie să se clarifice cu toate acestea”, a afirmat Igor Dodon.

Preşedintele este de părere că noul procuror trebuie să-şi formeze echipa, ulterior, prin intermediul Consiliului Superior al Procurorilor să creeze comisii de apreciere a procurorilor şi să înceapă să cureţe sistemul.

Igor Dodon spune că susţine ideea ca activitatea procurorilor să fie apreciată inclusiv de experţi străini şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite