Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon promite că după prezidenţiale va propune modificarea Constituţiei pentru a nu admite un referendum de unire cu România

10
25 Feb 2020 21:51:46
Autor: Dan Anghel

Igor Dodon revine la o idee pe care a mai lansat-o anterior în spaţiul public. Preşedintele consideră că articolul 142 din Constituţie trebuie exclus, pentru că acesta ar permite unioniştilor să organizeze un referendum de unire cu România, lucru care, în opinia lui Igor Dodon, nu există nicăieri în alt stat. De această dată, Igor Dodon promite că va propune Parlamentului modificarea Legii Supreme imediat după prezidenţialele din acest an.

Igor Dodon susţine că cei care cheamă la lichidarea statului trebuie să fie pedepsiţi. Însă, preşedintele afirmă că acest lucru nu poate fi făcut atât timp cât Constituţia poate fi interpretată în cadrul unor procese de judecată internaţionale, dar şi de către unionişti, din cauza articolului 142, care le-ar permite cetăţenilor să promoveze mesajul unirii cu un alt stat, prin faptul că această chestiune poate fi supusă unui referendum, ceea ce înseamnă că este una legală.

„Sunt sigur că poporul ne va sprijini. Putem organiza şi un referendum pe acest subiect”, a spus Igor Dodon la o ediţie specială de la Accent TV. El a mai adăugat că în politică nu trebuie să fie loc pentru cei care întreprind acţiuni „de distrugere a statalităţii”.

Ideea lui Igor Dodon nu este una nouă. Acesta a declarat în 2018, într-un interviu pentru Adevărul, că odată ce socialiştii vor obţine majoritatea parlamentară, se va recurge la amendarea articolului 142 din Constituţie. În 2015, Igor Dodon afirma pentru presa rusă că Partidul Socialiştilor, aflat la acea vreme în opoziţie, va propune Parlamentului amendarea articolului 142, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Amintim că articolul 142 din Constituţie spune că: „Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum”.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Republica Moldova Alexandru Tănase a declarat anterior că Legea Supremă permite moldovenilor lichidare statului. Astfel, Tănase confirmă îngrijorările lui Igor Dodon, care a propus modificarea Constituţiei, în aşa fel ca să nu fie posibilă lichidarea statului şi Unirea cu România.

„Şi aici este decizia moldovenilor. Dacă moldovenii decid că acest stat nu mai are rost să-l păstreze din cauză că beneficiază doar elitele, dar nu şi ei, nu au decât să ia o decizie să lichideze acest stat. Constituţia moldovenească permite acest lucru. Dacă vor să-l păstreze, să fie buni şi să se implice. Să nu voteze idioţi, să se debaraseze de trecutul sovietic, să nu-şi păstreze reflecţiile staliniste, care au fost inoculate în mentalitate de-a lungul anilor. Să aleagă altceva care îi va duce în altă direcţie, altă paradigmă nu există”, a declarat Tănase.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Adrian Foangǎ
25.02.2020, 22:00:37

Nicio grija, nu se face unirea, ca nici romanii nu vor aproba vreodata sa preia saraciile alea corcite din Rep Moldova. Unirea trebuia facuta in anii 90, acum e prea mare decalajul.

0 (6 voturi)
cosmic
26.02.2020, 00:12:56

unirea se poate face cu sprijinul uniunii europene

+1 (3 voturi)
Dănănae Dumitru
26.02.2020, 07:16:47

foang saracii ori nu, corcitui ori nu, tu ce nevoie ai? repede au uitat unii in ce situatie erau la anii 90

+1 (1 vot)
octavian calin
26.02.2020, 12:35:59

Corect ,asa e ,pe langa saracie ,multa hotie ,multa prostie si ce e mai grav si periculos pentru Roamania ca introducem o minoritate rusa ,rusofona si rusofila ....si ca sa fie si bomboana de pe coliva atragem si mania Rusiei ..ca sa ma exprim in stil maldavan, stei acolo la ii ,ca shad ghini .....ne cautam necazul cu lumanarea ...

-1 (1 vot)
Tomescu Tom
25.02.2020, 22:10:00

Amărâtul de el ... îi tremură izmenele ca nu cumva să se întâmple unirea cu România... :))) Poate să schimbe el ..și mama articolului , dacă este să se întâmple ...se va întâmpla ... . Parcă nouă, românilor, în '89 , ne dădea voie constituția să facem o revoluție și să-l dă-m jos pe Ceaușescu !

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)