Dodon va promulga astăzi modificările la Legea Procuraturii: Experţii  spun că unele prevederi ar fi anticonstituţionale, dar ne-am că mergem pe acest proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Preşedintele Igor Dodon anunţă că astăzi va promulga modificările la Legea cu privire la Procuratură, cele care se referă la schimbarea modalităţii de selectare a procurorului general. Anunţul a fost făcut de şeful statului în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Astfel, candidatul la funcţia de procuror general va fi selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste propuse de Ministerul Justiţiei.

Preşedintele spune că există riscuri că legea privind Procuratura va fi atacată la Curtea Constituţională.

„Unii experţi spun că unele prevederi ar fi anticonstituţionale, dar ne-am asumat împreună cu colegii că mergem pe acest proiect. Vom apăra poziţia noastră în continuare, dacă va fi necesar şi la Curtea Constituţională. Legea va fi promulgată mâine, va intra în vigoare în următoarele zile şi începem procesul”, a declarat şeful statului.

În opinia preşedintelui, un procuror general integru este foarte important, dar odată ce va fi numit asta nu înseamnă că mâine lucrurile în Moldova o să se schimbe imediat pentru că este vorba despre schimbarea sistemului.

„Procurorul general e începutul procesului. Continuăm cu evaluarea judecătorilor şi procurorilor şi multe alte lucruri. Şi nu trebuie să ne axăm doar pe procurorul general”, afirmă Igor Dodon. În opinia lui, nu trebuie ignorate problemele sociale ale oamenilor.

Parlamentul a votat modificările la Legea cu privire la Procuratură pe data de 16 septembrie. Potrivit modificărilor, candidaţii ajunşi în lista care va fi propusă CSP vor fi selectaţi de o comisie constituită de Ministerul Justiţiei. Din componenţa Comisiei va face parte ministrul justiţiei, un fost procuror sau judecător, un expert internaţional cu vastă experienţă în domeniul procuraturii sau al luptei anticorupţie, un reprezentant al societăţii civile, un expert naţional desemnat de preşedintele Parlamentului şi un psiholog. Membrii comisiei trebuie să aibă o reputaţie ireproşabilă şi să aibă minimum zece ani de experienţă în domeniul de specialitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite