Dodon, Sandu şi Greceanîi, acuzaţi de Chirtoacă de încălcarea Constituţiei, după ce conducerea ţării a pus semnătura pe noul acord al alianţei ACUM-PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Igor Dodon presedinte.md

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, susţine că preşedintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu şi speakerul Zinaida Greceanîi au încălcat Constituţia când au decis să contrasemneze noul acord de guvernare al Blocului ACUM cu Partidul Socialiştilor. Liberalul e de părere că asemenea documente nu pot fi semnate de către conducerea ţării, iar Curtea Constituţională ar trebuie să declare nul documentul.

„Acest acord este neconstituţional. El este semnat de preşedintele republicii, preşedintele Parlamentului şi prim-ministru, în condiţiile în care un asemenea acord poate fi semnat numai de liderii partidelor politice (...). Ei n-au semnat în calitate de lideri politici, dar în calitate de demnitari de stat. Constituţia nu le permite să semneze asemenea documente. Faptul că preşedintele republicii semnează un acord cu Parlamentul şi Guvernul este o încălcare flagrantă a Constituţiei, pentru că art.6 din Constituţie spune că puterile sunt separate în Republica Moldova. Preşedintele nici nu poate semna acorduri, el poate semna doar decrete şi acorduri internaţionate, ratificate de Parlament”, a declarat Dorin Chirtoacă într-un Live pe Facebook.

Dorin Chirtoacă spune că faptul că Maia Sandu, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi nu au semnat în mod public acordul, arată „că le este frică, le este teamă, ştiu că fac o porcărie, o ilegalitate”.

Amintim că Blocul ACUM şi PSRM au semnat un nou acord de cooperare, prin care au prelungit termenul activităţii alianţei de guvernare. Documentul a fost semnat de vicepreşedinţii PAS, PPDA şi PSRM, fără a fi anunţată presa. Ulterior, documentul a fost contrasemnat de preşedintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu şi şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Obiectivul primordial al înţelegerii semnate de către Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor este păstrarea majorităţii parlamentare în scopul promovării reformelor cheie pentru dezvoltarea Republicii Moldova, transmite IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite