Dodon, la Strasbourg: Integrarea europeană în Republica Moldova a falimentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de integrare europeană în Republica Moldova a falimentat graţie politicienilor de la guvernare din ultimii şapte ani, care sunt susţinuţi inclusiv de partenerii externi de dezvoltare, a declarat Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa APCE la Strasbourg, transmite IPN.

„Sub lozincile de integrare europeană majoritatea indicatorilor care caracterizează instituţiile democratice au înregistrat un regres. În 2009 integrarea europeană era susţinută de peste 70% din populaţia ţării. Partenerii externi au acordat un sprijin record pentru toţi cei 25 de ani de independenţă, s-au oferit credite din partea instituţiilor UE, din partea Băncii Mondiale şi FMI în valoare de circa 1 miliard de dolari şi ajutoare nerambursabile de circa 700 de milioane de dolari”, a spus politicianul.

Susţinerea politică a fost foarte mare, a adăugat acesta, menţionând că s-a semnat Acordul de Asociere în 2014 şi s-a acordat regimul liberalizat de vize. „În pofida acestui sprijin major financiar şi politic majoritatea indicatorilor sunt în regres, indicele democraţiei denotă o înrăutăţire a situaţiei, indicele libertăţii economice la fel este în cădere, competitivitatea economică este în regres. În premieră Republica Moldova este numită ţara cu cel mai corupt sistem judiciar din lume”, a accentuat preşedintele PSRM.

Igor Dodon a spus că întrebările de bază pe care şi le pun majoritatea populaţiei din Moldova sunt: „Pe cine susţine UE?” şi „Pentru ce se cheltuiesc banii cetăţenilor europeni, pentru susţinerea regimului oligarhic?”. „Din 2009 susţinerea vectorului european a scăzut practic de două ori. Aţi investit aproape 2 miliarde de dolari, aţi acordat susţinere politică, dar încrederea populaţiei a scăzut, iar aceasta trebuie să vă pună pe gânduri. Trebuie să recunoaştem că istoria de succes a Moldovei a eşuat. Integrarea europeană ca proces a falimentat graţie acelor politicieni pe care i-aţi tutelat timp de 7 ani şi pe care continuaţi să-i tutelaţi”, s-a adresat politicianul partenerilor externi.

Igor Dodon a menţionat că dacă partenerii de la Strasbourg vor continua să se lase şantajaţi de declaraţii despre riscul factorului rusesc şi îi vor susţine pe cei de la guvernare încrederea populaţiei va fi în scădere şi în Moldova apare riscul unei explozii sociale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite