Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon Trump

13
10 May 2017 11:10:16
Răzvan Voncu
Igor Dodon FOTO Facebook
Igor Dodon FOTO Facebook

Da, nu e nici o greşeală de tipar: mândrii cetăţeni ai Republicii Moldova pot privi cu mai mult optimism viitorul, preşedintele lor e un Trump.

La câteva luni de la preluarea puterii, asemănările dintre dodonul de la Chişinău şi prea-puternicul locatar de la Casa Albă sunt atât de evidente, încât n-ar trebui să ne mire dacă Donald Trump ar posta, într-o zi, un mesaj pe Twitter prin care, în stilul său caracteristic, să îl felicite pe omologul basarabean cu cuvintele: „Good work, Igor! Keep on making the Republic of Moldova great!”.

Gurile rele ar putea obiecta, desigur, că există o deosebire fundamentală între cei doi puternici ai planetei: în timp ce Donald Trump şi-a câştigat singur averea, Dodon Trump ot Chişinău e singurul economist din lume care n-a reuşit (în pofida unei gândiri strategice măreţe) să câştige vreo copeică. Hotelul de 5 stele „Prezident” (sic!), în care se cazează mafia transnistreană când binevoieşte să tranziteze Chişinăul - adică în permanenţă -, se zice că ar aparţine unui alt membru al familiei, dar nimeni nu e dispus să bage mâna în foc. Mai ştii, i-o aparţine, sub acoperire, tot celuilalt Trump, al cărui imperiu imobiliar se ştie că e răspândit pe multe continente.

Dar astea sunt fleacuri. Detalii. Asemănările sunt mult mai mari.

De pildă, ca şi Donald, Dodon Trump a promis că va ridica pe Prut un zid impenetrabil, care să împiedice flămânzii României să se reverse în bogata Republică Moldova, atraşi de milioanele de locuri de muncă de aici şi, nu în ultimul rând, de posibilitatea de a câştiga peste noapte un miliard de dolari, fără a fi pedepsiţi pentru asta.

Ca şi Donald, Dodon Trump (şi-)a promis să se răzbune pe adversarii săi.

Tot ca şi celălalt Trump, Dodon Trump a aflat, însă, cu tristeţe, după instalare că bugetul măreţei sale republici nu permite construirea unui asemenea zid. Iar România, în mârşăvia ei, refuză să îl finanţeze.

Ca şi Donald, Dodon Trump (şi-)a promis să se răzbune pe adversarii săi. Imigranţii ilegali şi oraşele care îi protejează, în cazul preşedintelui american, Traian Băsescu şi bursierii statului român, în cazul celui de la Chişinău. În ambele cazuri, o justiţie oarbă şi absenţa prerogativelor i-au împiedicat pe cei doi lideri mondiali să îşi atingă ţelurile. Traian Băsescu, de exemplu, l-a dat în judecată pe dodonul de Basarabia şi va rămâne cu cetăţenia, în timp ce statul român menţine sistemul burselor şcolare pentru românii de peste Prut.

Ca şi Donald, Dodon Trump ot Chişinău a promis o schimbare de direcţie în politica externă. Preşedintele american a tras o salvă de rachete asupra unui aeroport din Siria, spre a semnala că SUA şi-au reluat rolul de lider global, preşedintele Republicii Moldova trage salve de vorbe proaste peste Prut, spre a semnala că mancurţii au revenit la putere în ex-republica sovietică.

Asemănările sunt atât de mari, încât e de aşteptat ca nivelul de trai din Republica Moldova să se molipsească de la aurul cu care e poleit imperiul lui Donald Trump.

Şi aşa mai departe. Economie, cultură, relaţii internaţionale: totul atestă o asemenea afinitate spirituală, încât e de mirare că Vladimir Vladimirovici a avut proasta inspiraţie să-l convoace la Kremlin pe Dodon Trump şi să-l lase să aştepte câteva ore în anticameră. Probabil că, într-un acces de orbire care nu prea îi caracterizează pe ruşi, aceştia nu au intuit potenţialul marelui locatar de pe strada Nicolae Iorga din Chişinău. Eroare fatală, care o să-l coste pe Putin...

Asemănările sunt atât de mari, încât e de aşteptat ca nivelul de trai din Republica Moldova să se molipsească de la aurul cu care e poleit imperiul lui Donald Trump şi, sub înţeleapta conducere a lui Dodon, să ameninţe poziţiile deţinute, la acest capitol, de state ca Elveţia sau Norvegia. Nu strică să ne pregătim pentru această eventualitate, după toate aparenţele, foarte apropiată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Mandrean Paul
10.05.2017, 11:22:16

Un articol excelent care iti starneste rasu'-plansu'. Nu mai mira pe nimeni faptul ca dodon a trecut cu vitel si purcel in tabara putinista. Mirare starneste doar lipsa de reactie a politicienilor pro-europeni de la Chisinau. Inca nu am vazut pe nimeni sa-l huiduie pe acest terchea-berche ce-si vinde tara pe-o carpa cu gandacul de Colorado prinsa la piept de 9 Mai, la maskva.

0 (6 voturi)
Andrei Tirighie
10.05.2017, 12:28:37

ar mai fi de spus că dodon a spulberat contracandidații la prezidențiale și popularitatea lui este în continuă creștere, ceea ce mă face să cred că toată politica noastră față de teritoriul dintre prut și nistru a fost greșită. noi, românii, muream pe capete ca să trecem dunărea sau "fâșia" - așa se prețuia libertatea sau cel puțin dorința pt. o viață mai bună. niciodată nu apreciezi ce se obține ușor, poate chiar consideri că ți se cuvine.

-1 (5 voturi)
huidulica alexandru
10.05.2017, 14:10:09

si tu esti trol? mai schimba si tu postarile ca se vede de la 2500km!

0 (2 voturi)
Papa Raţă
10.05.2017, 12:52:58

Dodonadă.. -- Aloo, tovarișci Dandon ia, vin-aici pe stadion să te îmbrac la paradă toată lumea să te vadă nu că ești și-așa godac la paradă te-mbrac pe... tanc - vei sta cu capu-nainte, că aici nu trebuie minte și chiar de se vede jopa atacăm iar Europa : Dombas-Kiev-Chișinău Varșovia prin Buzău nesupuși-i duce Zâna în GULAG cu carabina.. Merkelii și iuncherii vor inunda-n pușcării.. Pe Ponta-l facem sultan că-i ca tine roșkovan.. Apoi, să știi, măi Dandon te îmbrac și... în avion cu reacție nebună o să ajungi și pe Lună.. La Mașa, zău, de s-ar uimi și Dumnezeu.. ... Iar Dandon - ca înainte : unde nu-i cap - nu-i nici minte... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

+2 (4 voturi)
Stefanescu Marian
10.05.2017, 13:19:50

Umor discutabil.Paralela Dodon-Trump nu are nici-un haz,ba îl jigneşte pe Trump.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările