Dodon: Unica soluţie pentru supravieţuirea ca stat independent este neimplicarea în confruntarea geopolitică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

„Unica soluţie pentru supravieţuirea ca stat suveran şi independent este neimplicarea în această nouă confruntare geopolitică, cu evoluţii imprevizibile. Republica Moldova trebuie să-şi păstreze statutul său de ţară neutră, să dezvolte relaţii bilaterale avantajoase şi cu Estul, şi cu Vestul”, a declarat Igor Dodon în cadrului unui interviu pentru IPN, cu ocazia apropiatei aniversări a proclamării Independenţei statului.

Şeful statului consideră că cea mai mare greşeală va fi dacă Republica Moldova va încerca să facă front comun cu una din părţile acestui nou război rece împotriva celeilalte, adică cu Occidentul împotriva Rusiei: ”Doar echilibrul în politica externă, relaţiile bune bilaterale cu vecinii, cu Rusia, UE, SUA pot asigura pacea în Republica Moldova”. 

Igor Dodon a menţionat că cetăţenii, fără a fi mari analişti politici, înţeleg prea bine cât de tensionată e situaţia în lume şi în regiune în prezent. Potrivit lui, marile puteri au intrat în era unui nou război rece şi îşi mobilizează forţele armate, apar noi focare de confruntare în Asia de Est şi Sud-Est, în America Latină, e mare tensiune în estul Europei, mai ales în Ucraina.

„În acest context geopolitic exploziv, există un scenariu despre care se vorbeşte tot mai frecvent – că se doreşte amplasarea unor trupe străine pe Nistru, eventual din garnitura militară a NATO, pentru a consolida prezenţa armată a Occidentului în regiune. Nu este exclus că se intenţionează dezgheţarea forţată a problemei transnistrene, pentru a provoca Rusia şi a crea o nouă zonă de destabilizare. Cineva de peste ocean mută pionii pe tabla de şah geopolitică, iar aici, în Moldova, poate suferi o societate întreagă, poate fi provocată o tragedie ca în 1992, putem pierde vieţi omeneşti”, a declarat preşedintele.

Şeful statului consideră că poporul este suveranul statului, cel care este în drept să indice politica internă şi externă a ţării. „Or, dacă ne uităm la sondaje, vedem că majoritatea cetăţenilor doresc menţinerea bunelor relaţii cu Rusia, vor păstrarea neutralităţii şi categoric nu acceptă aderarea la NATO. Ei se consideră moldoveni, vor predarea Istoriei Moldovei în şcoli, pledează pentru păstrarea statalităţii moldoveneşti, doresc relaţii economice asimetrice cu UE, nu acceptă să plătească miliardul furat”, susţine preşedintele.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a menţionat că ”unionismul este astăzi cel mai grav factor destabilizator în Republica Moldova. Această ideologie antistatală poate cauza conflicte sociale, etnice şi poate genera tendinţe separatiste, în caz că unionismul va deveni un curent promovat oficial. Dar vă promit că unioniştii se vor alege cu nimic. Va trece isteria legată de centenarul Unirii, din 2018, va trece şi actuala guvernare, iar statul şi poporul moldovenesc vor rămâne neclintiţi. Voi face tot posibilul ca să fie aşa”, a mai spus preşedintele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite