Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon monarhistul

9
10 Dec 2017 07:30:03
Răzvan Voncu
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Trecerea la cele eterne a unei personalităţi istorice de talia Regelui Mihai I de România nu putea să nu dea naştere unui adevărat consens naţional, poate unicul posibil în aceste zile de profundă dezbinare naţională.

Până şi cei care l-au împiedicat pe Rege să revină pe tron sau chiar în ţară, la începutul anilor '90, s-au văzut acum nevoiţi să admită că personalitatea fostului suveran a depăşit-o cu mult pe a lor, atât în istorie, cât şi în inimile oamenilor.

În acest cor, pe de-o parte firesc, pe de alta protocolar, s-a auzit şi o notă exotică. Aşa, ca şi cum ai pune un baian sovietic în orchestra Filarmonicii din Berlin. E vorba de mesajul - pentru mulţi, surprinzător - al (încă) preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Surprinzător nu atât prin politeţea diplomatică (există şi la Chişinău oameni capabili să redacteze un text lustruit şi amabil), cât prin conţinut.

N-am să citez mesajul, întrucât, ca toate textele preşedintelui-plagiator, nu ştiu unde se încheie vorbele sale şi unde încep cuvintele altora, niciodată puse între ghilimele. Dar conţinutul său era următorul: Regele Mihai I de România a fost unul dintre marii bărbaţi ai neamului, a cărui înţelepciune a salvat naţiunea în momente grele şi al cărui devotament faţă de democraţie şi de libertate l-au transformat într-un model.

Cineva pripit ar putea trage concluzia că în personalitatea repulsivă a colhoznicului de la Chişinău a stat ascuns tot timpul un admirabil monarhist.

Aceasta, deoarece Regele Mihai I a fost suveranul sub care România a recâştigat, cu arma în mână, Basarabia şi Bucovina de Nord, ocupate de sovietici. "Conducătorul" statului era mareşalul Antonescu, dar Regele era Mihai I, în deplinătatea prerogativelor sale. Inclusiv cele de general în Armata Română care a eliberat Basarabia şi Bucovina de Nord, solidar întru totul cu această victorie şi cu acest gest politic, într-adevăr, de demnitate şi devotament faţă de naţiunea al cărei Suveran era.

De asemenea, după ce actul de la 23 August a confirmat faptul că Regele Mihai se afla în deplinătatea prerogativelor sale monarhice, Suveranul s--a bătut (împreună cu liderii partidelor democratice), pe toate căile cu putinţă,  pentru apărarea drepturilor României în Basarabia şi Bucovina de Nord, reocupate de sovietici în urma ofensivei din august 1944. Între 1944 şi 1947, perioadă în care URSS a desfăşurat o acţiune total contrară dreptului internaţional (care nu dă dreptul ocupantului de război să anexeze teritorii ale altui stat, nici să le schimbe organizarea politică sau componenţa demografică), Palatul Regal a fost nucleul în care s-au adunat informaţiile despre ceea ce se petrecea în teritoriile ocupate şi de unde plecau iniţiativele de politică externă menite să apere drepturile României, democraţia şi libertatea în provinciile ocupate. De-abia la Paris, în 1947, reprezentanţii României au înţeles că partida e pierdută: SUA şi Marea Britanie abandonaseră Europa de Est în ghearele Uniunii Sovietice. Abdicarea forţată a Regelui Mihai I a făcut parte din acelaşi scenariu de bolşevizare a României,  a întregii Europe de Est, ca şi anexarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord.

Să se fi transformat, prin urmare, pionul lui Plahotniuc într-un cripto-monarhist care numai de ochii lumii profesează convingeri sovietice şi o politică pro-rusă?

Nicidecum. Totul face parte dintr-un circ pe care păpuşarii de la Chişinău îl montează, pentru ochii publicului de la Bucureşti, respectiv, Moscova. Cum am arătat nu de mult, probabil că lui Dodon i s-a arătat, de la Moscova, uşa Bucureştilor. Din motive financiare şi politice. Iar ocupantul casei din strada Nicolae Iorga din Chişinău... prestează. Cu acea neruşinare a mancurtului, care nu se jenează să admire azi ce a batjocorit ieri sau să afirme acum ceea ce a negat în trecut. Fără explicaţii, fără remuşcări, fără explicaţii.

Ceea ce nu înseamnă, desigur, cà Basarabia nu are motive sà ìl plángà pe ultimul sàu Rege, totodată, şi ultimul în viaţă dintre cei care s-au luptat pentru salvarea ei din labele Uniunii Sovietice. Regele Mihai I de România merită, însă, plâns cu lacrimi adevărate, nu de crocodil. Este un simbol istoric, nu un instrument cu care un Dodon oarecare să încerce să "ungă" porţile Palatului Cotroceni, până acum, închise pentru el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Popa Basca.
10.12.2017, 08:40:31

Dodon monarhistul. „Regele Mihai I de România merită plâns cu lacrimi adevărate, nu de crocodil“...zise crocodilul,pregatindu-si limbuta catifelata pentru masajul pe care i-l aplica zilnic stapanului sau de la Moscova.

+1 (3 voturi)
Papa Raţă
10.12.2017, 10:36:04

Tot cu regi... Tot cu regi şi monarhism construim iar comunism... Europa se cruceşte: neamul ăsta.. când se trezeşte ?.. Un popor măreţ şi falnic a ajuns umil şi jalnic căci permite-n capul lui să urce orice burjui Mafioţi cu bani furaţi îl ţine mereu în laţ cu legiutori de clan fac ce vor din om sărman.. . . . . . . . . . . .

+2 (4 voturi)
m lupascu
10.12.2017, 11:30:16

- doar istoria judeca faptele - in lipsa unui tratat / teritorii pierdute , zeci de mii de romani deportati , elita politica in puscarii, dezastru economic, etc.

+2 (2 voturi)
Lupul vinator
10.12.2017, 11:31:22

Este timpul infintarii unui Partid Monarhist in Romania si punerea in drepturi depline a Familiei Regale . Romania are nevoie de o noua Constitutie Monarhica , de legi democratice , de o noua elita politica . Vechea educatie comunista trebue aruncata la lada de gunoi , daca vrem sa ne bucuram de libertate si prosperitate . TRECUTUL nu are nici-o valoare , daca nu sintem in stare sa invatam din greselile trecutului . Democratia Originala din Romania de azi a dat gres , asadar trebue schimbat macazul .

-4 (6 voturi)
Rapidulet
10.12.2017, 12:46:33

Se foloseste si dodon de context ca sa fie citat in presa scrisa. La fel se folosesc si cei de la psd/pcr de acelasio context ca sa isi recapete popularitatea pierduta in urma modificarilor aduse la legile justitie si la lupta pe care o dau penalii lor pentru a scapa de puscarie. Este totusi de datoria noastra sa ne acceptam trecutul si sa facem ce credem ca este mai bine pentru tara noastra, sa ne informam si sa aflam adevarul si sa ii apreciem, sa ii sustinem pe cei care doresc binele Romaniei!

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările