Domnica Manole refuză să spună Parlamentului în ce limbă vorbeşte. Vladimir Ţurcan a fost direct: „Eu vorbesc în limba moldovenească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul socialist Vladimir Ţurcan şi fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole au fost numiţi la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Parlamentului. Prezenţi la şedinţa Legislativului, aceştia au fost luaţi la întrebări de deputaţii din opoziţie.

Deputatul PDM, ex-premierul Pavel Filip, i-a întrebat pe cei doi candidaţi cum se numeşte limba pe care o vorbesc aceştia. Domnica Manole a refuzat să ofere un răspuns la ceastă întrebare, iar socialistul Vladimir Ţurcan a fost direct: „Eu vorbesc în limba moldovenească, aşa cum m-a învăţat mama şi tatăul meu”. El a subliniat că „întrebarea aceasta este politizată, deoarece nu este important cum este denumirea limbii, este important ca statul să fie suveran, independent şi integru”.

„Asta ar trebui să unească toată societatea şi să nu ne dezbine. Haideţi nu abordaţi întrebări care dezbină societatea. Chiar nu este cazul cu CCM”, a spus preşedinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, care i-a sărit în ajutor colegului său de partid.

Amintim că deputatul socialist Vladimir Ţurcan a fost propus la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Parlamentului, alături de fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Parlamentul a luat decizia de a înlocui candidatura lui Dumitru Pulbere cu cea a lui Vladimir Ţurcan, după ce deputaţii au realizat că Pulbere nu este eligibil pentru ocuparea funcţiei respective.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia respectivă a deputaţilor ACUM şi PSRM, subliniind că „Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri)”.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov. Într-o Notă expediată de ministra Justiţiei, Olesea Stamate, către Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul numirii în funcţie a judecători la CCM din partea CSJ, ministra a îndemnat CSM să ia în calcul poziţia ministerului, că Domnica Manole nu ar trebui să se regăsească în funcţia de judecător la CCM.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005, a fost ambasadorul R.Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

Amintim că alţi doi candidaţi la funcţia de judecători la Curtea Constituţională, Liuba Şova şi Nicolae Roşca, au fost numiţi în funcţie din partea Guvernului joi, 15 august, în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri, condus de premierul Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite