Dorin Chirtoacă o acuză pe Zinaida Greceanîi de implicare „în furtul miliardului” şi cere demisia acesteia din funcţia de preşedinte al Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, o acuză pe preşedinta PSRM, Zinaida Greceanîi, de implicare în jaful bancar din Republica Moldova şi cere demisia acesteia din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Liberalul afirmă că, dacă cei din Blocul ACUM şi Igor Dodon vor continua să o protejeze pe Zinaida Greceanîi, aceştia vor fi consideraţi ca fiind complici la jaful respectiv.

Dorin Chirtoacă susţine că Zinaida Greceanîi s-ar face vinovată de „sustragerea a circa 5 milioane de euro de la Banca de Economii”.

Mai exact, liderul PL se referă la situaţia din jurul făbricii de vin „Cojuşna Vin”, unde anterior a activat în consiliul de directori şi soţul Zinaidei Greceanîi, Alexei Greceanîi. Potrivit lui Chirtoacă, fabrica a fost privatizată în 2005 cu doar 250.000 de euro. Ulterior, „Cojuşna Vin” a luat un împrumut de la Banca de Economii în sumă de 5 milioane de euro, cu garanţia că va investi în modernizarea fabricii 3 milioane de euro. Chirtoacă susţine că aceşti bani aşa şi nu au fost investiţi, iar fabrica s-ar afla la moment în faliment şi cu bunurile scoase la vânzare.

„Pe data de 7 aprilie 2012, familia Greceanîi devine oficial proprietar al „Cojuşna Vin”, care îşi schimbă denumirea (...) pe baza firmei ascunse în Cipru), a declarat Dorin Chirtoacă într-o conferinţă de presă.

Chirtoacă a subliniat că fabrica a luat două credite de la BEM, unul de 2 milioane de euro în 2007, iar altul de 40 de milioane de lei în 2011, pe care nu le-a întors, în schimbul unui gaj de „colecţie de vinuri, vinuri ordinare, 30.000 m2 de clădire şi 60.000 Ha de viţă de vie”.

Chirtoacă spune că, în 2012, Banca de Economii a constatat că firma din Cipru, gestionată de Alexei Greceanîi, şi care controla fabrica „Cojuşna Vin”, nu este în stare să întoarcă împumurul de circa 5 milioane de euro şi că urmează să fie valorificate bunurile gajate, care însă nu acopereau valoarea integrală a împrumutului.

Amintim că, anterior, şi preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, o acuza pe lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, că ar fi implicată în frauda bancară, soldată cu furtul a unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Potrivit fostului şef de stat, Greceanîi ar fi luat anterior un credit în sumă de peste 40 milioane de lei de la Banca de Economii (BEM) pe care nu l-a întors.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite