Dragoş Tudorache: Îl îndemn pe Igor Dodon şi Guvernul său să nu folosească Europa ca muniţie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache, a răspuns la atacul lui Igor Dodon la adresa unor ambasadori ai UE acredidaţi în Republica Moldova. Europarlamentarul a afirmat că preşedintele ţării este deja în campanie electorală.

„Ca politician român, am mai văzut astfel de atitudini la Dragnea, Tăriceanu şi alţii ca ei în clasa noastră politică. Şi ei foloseau Europa şi inventau duşmani imaginari pentru a justifica contrareforme în justiţie sau alte abuzuri împotriva statutului de drept. În lumina acestei experienţe, ca raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, nu pot decât să îl îndemn pe domnul Dodon - şi guvernul său - să nu folosească Europa şi dorinţa ei autentică de a ajuta Moldova ca muniţie electorală. Nu e cinstit, nu e justificat, nu e înţelept şi nu serveşte cetăţenilor moldoveni”, a scris Dragoş Tudorache pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul a subliniat că „nu există nicio dorinţă sau intenţie de izolare din partea Bruxelles-ului la adresa Chişinăului”. 

„Există doar aşteptări îndreptăţite, care au apărut în urma unor angajamente ale factorului politic de la Chişinău şi care sunt reamintite în contextul unor acţiuni fie neimplementate, fie neexplicate şi, ca urmare, de neînţeles pentru partenerii politici ai Republicii Moldova. Dacă politicienii moldoveni îşi doresc cu adevărat o apropiere de construcţia europeană, tot ce au de făcut este să îşi respecte propriile angajamente. Lucurile sunt atât de simple, nici mai mult, nici mai puţin”, a spus Tudorache.

El susţine că „aceste aşteptări de la politicienii moldoveni există pentru simplul fapt că suntem extrem de preocupaţi de bunul mers al Republicii Moldova şi de îmbunătăţirea condiţiilor economice şi sociale pentru cetăţenii moldoveni”. 

„Acesta este punctul central al politicii europene faţă de Moldova şi orice altă abordare nu face decât să distragă atenţia de la ceea ce contează. Aşa că aştept de la domnul Dodon o confirmare neechivocă a parcursului european al Republicii Moldova, tradusă în reforme clare şi asumate. Aştept de la politicienii moldoveni să nu mai dea interpretări negative relaţiilor dintre Chişinău şi restul statelor europene. E timpul responsabilităţii şi al asumării unui viitor european pentru Moldova”, a încheiat Tudorache.

Preşedintele Igor Dodon a lansat un mesaj critic joi, 13 februarie, la adresa unor ambasadori din statele Uniunii Europene, acreditaţi la Chişinău. Şeful statului i-a acuzat pe unii dintre diplomaţi că ar dezinforma Bruxelles-ul cu privire la activitatea Guvernului Republicii Moldova, condus de premierul Ion Chicu. Potrivit lui Dodon, ambasadorii europeni sunt preocupaţi de promovarea imaginii liderilor opoziţiei, Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite