Dragoş Tudorache: Dodon şi Chicu par decişi să facă orice numai ca R. Moldova să nu stea pe drumul său european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache, susţine că preşedintele Dodon şi prim-ministrul Chicu „par decişi să facă orice, numai ceea ce trebuie nu. Cel puţin nu ceea ce trebuie pentru ca Republica Moldova să stea pe drumul său european.”

„Îi văd pe amândoi angajaţi într-un balet declarativ între Bruxelles şi Moscova, plin de sublinieri naţionaliste şi împănat cu săgeţi către Bucureşti. Eu cred că nu există modalitate mai păguboasă de a construi o politică externă decât „statul în două luntre“. Sau crezând că populismele strigate în gura mare mută atenţia de la simplul fapt că nu îţi respecţi cuvântul dat”, a scris Dragoş Tudorache pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul a spus că „suntem mulţi cei care încercăm din răsputeri să susţinem interesele Republicii Moldova la Bruxelles în speranţa că promisiunile făcute pentru a doua tranşă din acordul macrofinanciar vor fi împlinite de Chişinău”. 

„Le-am scris comisarilor europeni pentru a-i ruga să caute o soluţie chiar şi pentru a treia tranşă. Am avut discuţii cu mulţi dintre miniştrii moldoveni şi cu liderii parlamentari. Toţi m-au asigurat că se depun eforturi ca proiectele de legi din conditionalităţile care se regăsesc în acordul marcofinanciar să treacă prin Parlament. Iar la sfârşitul săptămânii, după ce termenele propriilor angajamente au fost depăşite, preşedintele şi premierul susţin fără nicio rezervă că nu sunt de acord cu aceste proiecte şi nu-şi doresc ca ele sa fie adoptate de către Parlament! Şi, mai rău decât atât, că vor ignora chiar şi voinţa Parlamentului în care au majoritate!”, a menţionat Tudorache. 

El a afirmat că, în acelaşi timp, „asistăm la reluarea discuţiilor cu Moscova pentru un împrumut financiar ale cărui condiţii au fost sancţionate de către Curtea Constituţională de la Chişinău”.

„Sper să văd în politicienii de la Chişinău coerenţă şi perseverenţă în demersul lor european. Consider că cea mai mare demnitate la care poate accede un politician nu este funcţia pe care o deţine temporar, ci capacitatea de a se pune în slujba propriului popor”; a mai adăugat Tudorache.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite