Dragoş Tudorache: UE nu va abandona Republica Moldova în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Tudorache
Dragoş Tudorache

Uniunea Europeană pregăteşte o nouă asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova, însă deocamdată nu se ştie care va fi componenta de grant şi care va fi cea de împrumut. O spune raportorul pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoş Tudorache, notează IPN.

Potrivit oficialului, Bruxelles-ul nu va abandona Republica Moldova în această iarnă, acordându-i sprijin financiar şi expertiză în vederea depăşirii crizei energetice.

Dragoş Tudorache spune că Uniunea Europeană examinează acum soluţii pe termen mediu şi lung pentru a ajuta Republica Moldova să-şi diversifice sursele de alimentare cu gaze naturale şi să înveţe să gestioneze eficient astfel de crize energetice.

„Şi aici Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova, mă refer la expertiză, ca să înveţe să joace pe piaţa liberă a gazelor. Deja sunt experţi europeni care au intrat în contact cu omologii lor din Republica Moldova pentru a ajuta cu expertiză. Şi bineînţeles, găsirea unor soluţii de stocare. Orice ţară care foloseşte gazul are nevoie de capacitate de stocare, tocmai pentru a trece peste perioadele dificile prin care trece Moldova acum”, a spus europarlamentarul în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, oficialul spune că soluţia pe termen scurt pe care Uniunea Europeană o poate oferi Republicii Moldova este alocarea fondurilor, astfel încât ţara noastră să procure, până la identificarea unui consens cu Gazprom, gaze naturale de pe piaţa internaţională şi să ajute cetăţenii să facă faţă facturilor mari.

„Negocierile sunt avansate şi pentru o nouă asistenţă macrofinanciară, se discută cât din această asistenţă să fie grant şi cât împrumut. Pentru că este clar că aceste 60 de milioane nu acoperă nici pe departe nevoia Republicii Moldova de a trece peste iarnă. În România suntem într-o plină criză politică ce face ca dialogul dintre cele două guverne să nu se bazeze pe nişte piloni foarte solizi, dar Guvernul interimar de la Bucureşti este angajat şi au avut loc discuţii serioase pentru găsirea unor soluţii. Nici România nu stă foarte bine la capitolul stocuri, însă şi România trebuie să depună efort pentru a ajuta Republica Moldova, folosind gazoductul care, iată, a devenit complet funcţional”, a punctat Tudorache.

Recent, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova asistenţă financiară neramburasabilă în valoare de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite