Drăguţanu şi Bodiu confirmă implicarea lui Filat în furtul miliardului: L-a obligat şi ameninţat pe Şor să cumpere datoriile BEM VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat şi Ilan Şor, colaj foto IPN.
Vlad Filat şi Ilan Şor, colaj foto IPN.

Martorii în dosarul în care Vlad Filat a fost condamnat pentru corupere pasivă confirmă că Ilan Şor a fost obligat şi ameninţat de fostul premier să cumpere datorii ale BEM. Este vorba de mărturii ale fostului guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi al fostului secretar general al Guvernului şi fost preşedinte al Consiliului de adimistraţie BEM, Victor Bodiu.

Declaraţiile aparţin deputatului Partidului „ŞOR”, Denis Ulanov, care susţine că toate aceste mărturii, probe şi dovezi se regăsesc în decizia Colegiului Penal al Curţii Supreme de Justiţie, care a refuzat, în primăvara anului 2021, revizuirea sentinţei lui Filat din 2016. 

„Cesionarea creanţelor de la „Banca de Economii” SA prin semnarea contractului general de cesiune cu compania „Roseau Alliance”, unde a fost pusă pe seama lui Ilan Şor, persoana care gestionează această companie, datoriile bancare care s-au format ca urmare a creditelor acordate de către bancă, fiind nevoit să le preia, iar în caz de refuz a acestei propuneri Ilan Şor, urma să aibă de suferit din cauza acţiunilor abuzive ale lui Vladimir Filat”, a declarat Ulanov, care a citat din mărturiile lui Dorin Drăguţanu. 

Ulanov a mai spus că instanţa de recurs a conchis că declaraţiile martorului Ilan Şor sunt confirmate în speţă prin cumul de probe descrise în mod desfăşurat în sentinţa primei instanţe şi în decizia instanţei de apel. 

„De asemenea, Ilan Şor a fost eliberat de răspunderea penală, inclusiv şi în ceea ce priveşte episodul legat de cesiunea creditelor neperformante către compania „Roseau Alliance”, după ce a venit cu un autodenunţ la Procuratură, în 2015. Citez: deoarece Ilan Şor s-a autodenunţat şi apoi a fost audiat în calitate de martor, el beneficiind de destul prevazut de articolul 325 al Codului penal, neavând calitate de bănuit în această cauză. Prima întrebare, domnule Robu, în bază căror fundamente legale îi înaintaţi învinuiri lui Ilan Şor în legătură cu cesiunea creditelor neperformante, care cu forţa au fost trecute pe numele lui Şor şi compania lui, în urma presiunilor lui Vlad Filat, fapt confirmat de probe şi de martorii în dosar?

Deputatul Ulanov a mai spus că instanţa a stabilit că schema cu creditele neperformante a fost gândită de Vlad Filat şi implementată de Victor Bodiu, iar Bodiu, în calitate de martor pe acest dosar a declarat că da, el a primit de la Vlad Filat indicaţii să pună în aplicare schema de spălare a balanţei Băncii de Economii.

„Bodiu a confirmat că s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mai multor bănci internaţionale pe subiectul cumpărării acestor credite şi tot Bodiu confirmă că i s-a dat indicaţia să treacă aceste datorii pe numele companiei „Roseau Alliance”, care, ulterior, a fost înregistrată pe numele lui Ilan Şor, sub presiunea lui Vlad Filat. În această sentinţă scrie clar că autorul schemei este Vlad Filat, cel care a pus schema în aplicare a fost Victor Bodiu, aveţi nevoie şi de alte dovezi pentru a porni dosare pe numele acestor persoane în dosarul pentru fraudă bancară? Pentru că Vlad Filat a fost judecat pentru corupere pasivă. Atunci de ce schimbaţi statul procesual al lui Ilan Şor din martor în învinuit şi de ce nu credeţi de cuviinţă să schimbaţi statul procesual al lui Leancă, Bodiu şi alţii. Întrebarea de ce Iurie Leancă, Victor Bodiu, Dorin Drăguţanu, precum şi alte persoane, precum Godoroja, Barbăneagră, Ioniţă, care au spus clar cum s-a întâmplat totul sub presiunea lui Vlad Filat, nu figurează în dosarul cu privire la frauda bancară”, l-a întrebat Ulanov pe Robu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite