Dumtru Diacov spune că Blocul ACUM a îndemnat PDM să nu voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele fracţiunii PDM, Dumitru Diacov, a declarat că a avut discuţii cu unii reprezentanţi ai Blocului ACUM pe subiectul privind moţiunea de cenzură înaintată de socialişti contra Guvernului Sandu. Dumitru Diacov a afirmat că reprezentanţii ACUM i-au îndemnat pe democraţi să nu voteze pentru demiterea Guvernului. Democratul a precizat că discuţii cu PSRM încă nu au fost.

Dumitru Diacov a spus, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari de la TV8”, că democraţii au discutat pe interior despre cum ar trebui să voteze. El a precizat că o decizie finală nu a fost luată, subliniind că au existat păreri diferite în partid pe acest subiect. 

Diacov a spus că se va lua o decizie şi în funcţie de explicaţiile pe care le va oferi Maia Sandu de la tribuna Parlamentului pe anumite subiecte. 

Totuşi, în opinia sa, Guvernul ar trebui să-şi rămână în funcţie, iar alianţa PSRM-ACUM să continue sî guverneze. Diacov a menţionat că democraţii nu pledează pentru anticipate.

El crede cî încă ar putea fi găsit un consens între ACUM şi PSRM pentru că în acest sens există şi o presiune din partea partenerilor externi. 

Diacov s-a arătat nedumerit că PSRM şi ACUM nu au putut găsi limbă comună pe subiectul numirii în funcţie a procurorului general. El nu exclude că criza politică a fost provocată artificial de Maia Sandu pentru a scăpa de responsabilitatea de la Guvern şi pentru a se pregăti de alegeri prezidenţiale.

Criza politică de la Chişinău a început pe 6 noiembrie, când Ministerul Justiţiei a anunţat că anulează concursul prin care au fost selectaţi patru candidaţi la funcţia de procuror general, pe motiv că unii membri ai comisiei de selectare a candidaţilor ar fi viciat concursul, acordând punctaj intenţionat eronat unor candidaţi.

Imediat a urmat anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierului să-i revină atribuţa de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general. Maia Sandu şi-a justificat acţiunea prin faptul că doreşte să se asigure că la şefia Procuraturii va ajunge o persoană independentă. Maia Sandu a declarat că Igor Dodon şi PSRM au frică de un procuror independent şi din acest motiv vor demiterea Guvernului.

De partea cealaltă, socialiştii au acuzat-o de încălcarea acordului alianţei de guvernare ACUM-PSRM, dar şi mai grav - de încălcarea Constituţiei când Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru asoptarea legii în varianta nouă. Din acest motiv, PSRM a înaintat o moţiune de cenzură cu scopul de a demite Guvernul, învestit în funcţie inclusiv cu voturile deputaţilor PSRM. Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu intenţionat a provocat această criză pentru că se pregăteşte de alegerile prezidenţiale şi ar avea nevoie să-şi crească popularitatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite