Politică

articolul anterior articolul urmator

E parastas, nu e botez: Cîteva notiţe despre alegerile din Basarabia

29
31 Oct 2016 12:24:52
Vasile Ernu

Am adormit mai devreme. M-am trezit că avem turul 2. Am tras cu ochiul şi o să spun cîteva gînduri. Lupu a zis că o ajută pe Sandu şi l-a ajutat pe Dodon. La el s-au dus grosul voturilor lui.

Că nu a ajuns Dodon preşedinte din turul 1 trebuie să-i mulţumim lui Usatîi, altfel cîştiga Dodon deodată!

Ciubaşenko a blocat intrarea lui Dodon din primul tur.

Leancă nu contează. E cadavru politic sau va intra in circuitul de întreţinuţi de prin ambasade.

Ironia alegerilor. Unire? Dodon a luat mai multe voturi la Bucureşti decăt unionistul Ghimpu. Unioniştii au tras doar 2 %? Igor Dodon - 53, Mihai Ghimpu – 51 de voturi la Bucureşti. MAE, SIE, SRI & co: Noapte bună. Păi cînd ai consilieri specialişti în „găini care fată”, de unde vrei mai mult? Repet: statul Român „investeşte” în nişte „impotenţi & aventurieri” politici. Vai de capul nostru. Cam ăsta este rezultatul investiţiilor financiare şi geostrategice ale României în RM. La Cotroceni sau Palatul Victoriei cineva mai gîndeşte? Nu, băieţii sînt ocupaţi cu număratul banilor... De „ziariştii şi experţii” mercenari români care au împînzit RM nu mai zic nimic.

Geostrategic: România este perdantul nr. 1 al alegerilor de la Chişinău. Basarabia rămîne perdantul veşnic.

Scorul Maiei Sandu este foarte bun. Să nu uităm că ea este încă asociată într-o mare parte cu cei care au halit miliardul şi cu o reformă a educaţiei tare dubioasă. Deci mobilizarea a funcţionat. Să ne trăiască şi ambasadele partenerilor strategici. În turul 2 are mari şanse să răstoarne situaţia.

Vinovaţi? Pentru elita de la Chişinău (politică, jurnalişti & intelectuali & clasă de mijloc) vinovaţi sînt bătrînii pentru că votează „nu cu cine trebuie” şi tinerii pentru că „nu au ieşit la vot”. În realitate, cred eu, s-a ieşit la vot mult mai mult decît mă aşteptam. După dezastrul guvernării „proeuropene”, care se reduce la „jaful miliardului” şi din care au făcut parte cam toţi candidaţii direct sau indirect, e surprinzător că oamenii mai speră în ceva. Iar această elită de „centrul Chişinăului”, care ciuguleşte din mîna puterii şi este mult mai interesată de „festivalul levănţicii” decît de situaţia cetăţenilor, ar trebui să caute vinovatul prin centrul oraşului, nu prin satele şi orăşelele pustiite mai ceva ca după război.

Şi probabil că Plahotniuc a dat mîna cu „partenerul strategic”, aşa că totul e ok. Vom avea Maia Sandu. Pentru asta e nevoie să se schimbe puţin structura şi intenţia de vot ale grupurilor care vor participa la alegeri. Nici unei dintre baricade nu le recomand să pregătească şampania. Mai bine lumînările că sînt mai „adecvate”. Situaţia din Basarabia este de parastas, nu de botez.

PS. Şi poate ar trebui să medităm asupra acestui lucru: „Şi, tot despre Moldova, să nu uităm că alegerile astea sunt rezultatul unei siluiri grozave a Constituţiei. Ca să «se scoată», pentru că alegerile parlamentare erau dinainte câştigate de Dodon şi aliaţi, Curtea Constituţională (Hmmm) a Moldovei a schimbat, cu de la sine putere, Constituţia, şi a transformat peste noapte o republică parlamentară într-una semi-prezidenţială. Câştigul incert pe termen scurt (e o şansă să câştigi la prezidenţiale, când eşti pe nicăieri la parlamentare) e umbrit de o pierdere sigură pe termen lung: avem un precedent prin care Constituţia Moldovei e de plastilină, şi cine are mai multă putere poate s-o indoaie cum vrea. Şi dacă cei care işi bat joc de statul de drept sunt de partea «bună» (adică contra Putin), nimeni din Vest nu zice nici pâs.” (Călin Goina)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Sertorius
31.10.2016, 12:57:01

Nu prea înțeleg siguranța dvs în legătură cu ”vom avea Maia Sandu”. Scorul este de 48.7 la 37.9 în favoarea lui Dodon. Acesta nu mai are nevoie decât de două procente ca să iasă câștigător, iar ocupantul locului 3 este Ciubașenko, un reprezentant, din câte înțeleg, al aceluiași bazin electoral pro-rus ca și Dodon. E extrem de grav ceea ce scrieți despre Curtea Constituțională din Rep. Moldova, ca și despre rezultatele guvernării pro-occidentale. Dacă așa stau lucrurile, soarta pe termen scurt, cel puțin, a Rep. Moldova e pecetluită.

+6 (12 voturi)
savu cristian
31.10.2016, 13:16:01

Orice rezultat ar lasa Moldova in afara Unirii pentru simplul motiv daca castiga Maia Sandu gustul puterii e mai dulce decat pierderea ei in caz de Unire. Parlamentul moldovea nu se lasa dizolvat asa usor ,ciolanul european e mai dulce la gust datorita coruptiei. Daca castiga Dodon se pot uni cu Federatia Rusa ca de Romania nu mai poate fi vorba. Asa ca sa nu mai visam Unirea ca e ca si nerealizabila doar si gandindu-ne la serviciile secrete moldovenesti infiltrate de rusi . Stiti cine ar avea avantaje din aceasta unire ,exact PSD datorita bazinului electoral moldovenesc de stanga puternic filorus asa ca domnule Ernu poate va schimbati opiniile .

+1 (9 voturi)
Sertorius
31.10.2016, 13:29:24

Savu Cristian. Mergeți și vă culcați pe urechea cealaltă. Nu mai există vreun bazin electoral filorus în România, domnule! Scutiți-ne de vrăjeala asta ieftină cu PSD-ul filorus că vă râd și curcile! Iliescu a fost președinte al României în 3 rânduri: 1990, 1992 și 2000, iar partidul său a condus țara vreo 14 ani direct (1990-1996, 2000-2004, 2012-2015), 1 an în alianță cu Băsescu (2009) și alți vreo 4 ani indirect, ca susținător al guvernului Tăriceanu (2004-2008). Ați văzut dvs vreo încercare de apropiere de Rusia în toți acești ani? Nu cumva pesediștii, în acord cu toată suflarea, au făcut demersuri ptr intrarea țării în UE și NATO? Și atunci, ce rost au aiurelile astea?

+4 (10 voturi)
Mircea B.
31.10.2016, 13:19:51

Ernu "Geostrategic: România este perdantul nr. 1 al alegerilor de la Chişinău. Basarabia rămîne perdantul veşnic" Si castigatoare este Rusia, cea care a investit inteligent in Dodon, asta vreti sa spuneti domnule Ernu? Spuneti, manifestati-va bucuria. Desfaceti o sampanie impreuna cu Costi Rogozanu.

+2 (12 voturi)
aurel aurel
31.10.2016, 14:03:40

ma simt frustrat sa constat ca un bolsevic precum ernu ,poate comenta in felul caracteristic,induce opinii filoruse si sugestioneaza depunerea armelor din partea proeuropenilor,tocmai pe o publicatie in limba romana...in Romania.Nu poate si nu vrea ernu,sa faca o paralela intre alegerile din Romania,combatanti fiind un reprezentant al bolsevismului in persoana lui pontache pinochio ponta si mutulache Iohanson nemtescu,cand sa putut constata ca desi pinochio pontache viorelusovici avea un avans in primul tur,a pierdut in turul doi ,la pas....si asta pentru ca din primul tur ,toti votacii filobolsevici si-au exercitat vointa,ramanand in acelasi numar si la turul doi.Important este ca in turul doi,candidata proeuropeana sa poata mobiliza si restul de circa 50% ce nu au fost la urne....macar in parte.

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (29)