Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă vrea milioanele promise de Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul-şef Dorin Chirtoacă vrea ca şi primăriile să beneficieze de susţinerea financiară acordată Republicii Moldova de către România.

"Vreau să solicit ca Guvernul României de acum în colo, în contextul acelui Acord semnat cu 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, să examineze posibilitatea acordării unei finanţări directe sub formă de asistenţă bugetară tuturor autorităţilor locale din ţara noastră. Dacă este posibil pentru primăria Chişinău, bine; dacă nu, atunci cel puţin pentru primăriile din sate", a declarat Dorin Chirtoacă, invitat la postul Publika TV.

La 27 ianuarie 2010, preşedintele român Traian Băsescu anunţa la Chişinău că România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro.

„Este vorba despre un program derulabil în patru ani, iar banii vor fi alocaţi în patru tranşe anuale, câte 25 de milioane de euro. Mijloacele sunt destinate pentru educaţie, modernizarea şcolilor, dar şi pentru proiecte de infrastructură locală“, declara acum trei ani şi jumătate Traian Băsescu. Până acum, în Republica Moldova n-a ajuns nici a zecea parte din asistenţă.

Într-un interviu pentru Radio France Internationale, Chirtoacă propune ca statul român să ofere anual câte 50 de mii de euro fiecărei primării din Republica Moldova.

"Mi-aş dori mult mai mult în relaţia dintre Republica Moldova şi România. Mi-aş dori de exemplu ca satele noastre să beneficieze de investiţii în infrastructură, aşa cum beneficiază cele din România. Chiar am calculat, dacă ar fi să se dea fiecărui sat din Republica Moldova, fiecărei primării, avem circa nouă sute de primării aici, dincoace de Prut, dacă s-ar da câte 50 de mii de euro de la bugetul de stat al României pentru aceste localităţi rurale, în total ar fi nevoie de circa 50 de milioane de euro anual, pentru susţinere în acest sens. Din bugetul României asta ar însemna 0,01%, nu ar fi o povară atât de mare. Pentru satele din Republica Moldova, însă, asta ar fi o mană cerească, pentru că nici un sat din Moldova nu are investiţii în asemenea valoare, marea majoritate abia se descurcă cu cheltuielile curente", a spus edilul Capitalei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite