Eduard Harunjen a demisionat: Sper că gestul meu să oprească atacurile furibunde asupra instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eduard Harunjen şi-a dat demisia din funcţia de procuror general „întru curmarea riscurilor de ordin juridic provocate de hotărârea de marţi a Parlamentului”, pe care o consideră „evident ilegală şi anticonstituţională”.

De asemenea, „pentru a proteja imaginea Procuraturii Generale şi munca întregului corp de procurori”. Într-o adresare publicată pe pagina web a Procuraturii Generale, Eduard Harunjen menţionează că „demisionează cu onoare, demnitate şi responsabilitate pentru activitatea instituţiei pe care a avut onoarea să o conducă”, transmite IPN.

„Sper că gestul meu să oprească atacurile furibunde asupra instituţiei, procurorii să fie lăsaţi să lucreze, să poată finaliza dosarele la care lucrează, inclusiv cele de răsunet, care îi vizează pe unii din zona politicului. Îmi doresc, de asemenea, ca decizia mea să aibă şi rolul de a stopa acţiunile ilegale împotriva independenţei funcţionării Procuraturii Generale, să pună punct acestui mod de a subjuga politic instituţiile de drept”, declarară Eduard Harunjen.

Potrivit lui, „pe parcursul ultimelor luni procuratura a fost supusă unor atacuri fără precedent în cei 28 de ani de independenţă a statului, concertate în mod evident de grupuri de interese sau politicieni speriaţi de o procuratură profesionistă şi independentă”. „De la atacuri mediatice şi ponegrirea imaginii instituţiei procuraturii, evident orchestrate şi sponsorizate de persoanele menţionate, s-a ajuns la agresare fizică a procurorilor în plină stradă ziua în amiaza mare, s-a ajuns la devastarea şi incendierea sediilor procuraturii, la ameninţări cu răfuială şi altele”, susţine Eduard Harunjen.

În opinia sa, scopul nu este demiterea procurorului general, dar găsirea unei modalităţi prin care anumite dosare de rezonanţă să poată fi revizuite şi anulate pe un fals motiv legat de modul în care a fost numit procurorul general.

În mesajul său, Eduard Harunjen mai spune că prin hotărârea de marţi a Parlamentului,  „politicienii care au votat această hotărâre absurdă nu au dorit să-şi asume ei încălcarea legilor şi a Constituţiei, dar au pus pe umerii şefului statului acest lucru”. „Ştiţi la fel de bine ca şi mine că nu puteţi emite legal decretul de demitere a procurorului general în aceste condiţii, nu puteţi emite un decret contrar Constituţiei care să creeze cel mai periculos precedent din istoria activităţii Procuraturii Generale, prin care orice grup de politicieni să poată demite sau anula activitatea procurorului general în funcţie de propriile interese şi scopuri”, menţionează Eduard Harunjen.

„Partidele vin şi pleacă de la guvernare, iar un precedent de acest gen ar crea posibilitatea ca orice formaţiune care vine la guvernare să-şi poată numi procurorul general şi să poată anula activitatea celuilalt precedent”, mai scrie fostul procuror general.

Preşedintele Igor Dodon a acceptat demisia lui Eduard Harunjen. „Considerând imperioasă asigurarea funcţionării sistemului Procuraturii în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp şi în strictă conformitate cu legislaţia”, menţionează şeful statului într-o postare pe Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite