Emmanuel Macron: Moldova poate conta pe un răspuns operativ la cererea sa de aderare la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron şi Maia Sandu
Emmanuel Macron şi Maia Sandu

Moldova poate conta pe un răspuns operativ la cererea sa de aderare la UE. Următoarele săptămâni ne vor permite să furnizăm un răspuns clar Republicii Moldova, care merită acest răspuns, ţinând cont de situaţia geopolitică în materie de securitate şi umanitară, a declarat la Paris preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în cadrul unei înrtevederi cu preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu, scrie Mediafax în pagina electronică, citată de IPN.

„Agresiunea inacceptabilă comisă de Rusia împotriva Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea întregii regiuni, şi mai ales pentru Republica Moldova, întrucât recentele incidente produse în regiunea transnistreană arată că o extindere a conflictului nu poate fi exclusă”, a subliniat preşedintele Franţei.

Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei de la Chişinpu, Maia Sandu a menţionat că mizează pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la UE. 

„Acest gest va semnaliza societăţii noastre şi autorităţilor că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susţinute”, a mai spus preşedinta Maia Sandu la întrevederea cu preşedintele Republicii Franceze.

Maia Sandu şi Emmanuel Macron au discutat la Paris şi situaţia de securitate din regiune, în contextul războiului din Ucraina, dialogul bilateral moldo-francez şi agenda europeană a Republicii Moldova. Şefa statului i-a mulţumit liderului de la Élysée pentru susţinerea oferită de Franţa în gestionarea fluxului de refugiaţi ucraineni. Totodată, Maia Sandu a apreciat crearea, în luna aprilie, a Platformei de sprijin pentru Moldova, menită să ajute Republica Moldova să depăşească urmările războiului din Ucraina, ale inflaţiei şi crizei energetice şi să continue reformele iniţiate.

Cei doi şefi de state au abordat şi subiectul creării Agenţiei Franceză pentru Dezvoltare în Republica Moldova. Instituţia urmează a fi inaugurată în curând la Chişinpu şi va sprijini proiecte importante în domeniul energetic şi cel al irigării, aprovizionării cu apă şi canalizare, al împăduririi. Un alt proiect abordat a fost modernizarea căii ferate pe tronsonul Chişinău-Ungheni, care va permite conectarea la reţeaua feroviară europeană. Cu acest prilej, Maia Sandu a menţionat că Republica Moldova îşi doreşte să consolideze dialogul dinamic cu Franţa, în beneficiul cetăţenilor.

Cei doi şefi de state au vorbit despre proiectele bilaterale moldo-franceze lansate în ultimul an în mai multe domenii. „Apreciem cooperarea pentru identificarea şi confiscarea activelor furate din Moldova”, a spus Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite