Politică

articolul anterior articolul urmator

Eşecul politicii europene dusă la Chişinău: să revenim la Românism

3
24 Feb 2019 10:48:24
Lulea Marius Dorin

România a înregistrat eşecuri în lanţ prin intervenţiile sale în viaţă politică din Republica Moldova. Girarea şi finanţarea directă sau prin granturi publice a clasei politice în perioada de după 2009 a dus la asocierea ţării noastre cu mafia politică pro-europeană vinovată de fărădelegile din ultima perioadă. Dar nu a fost doar un eşec, dezastre au fost înregistrate pe toate fronturile.

Politica de cetăţenii

În primul rând, România şi-a propus nu să unească Republica Moldova de România ci să scoată de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru pe toţii românii. Majoritatea şi-au luat deja cetăţenia şi au făcut ceea ce era firesc: au părăsit cel mai sărac stat al Europei. Acest fapt face ca procentul celor care au o atitudine pro-europeană să fie în continuă scădere pe fondul emigraţiei masive.

În fapt, politica de cetăţenii nu a soluţionat nici problema forţei de muncă din România, căci majoritatea au plecat spre Uniunea Europeană, şi nici problema istorică, căci am asistat la cel mai amplu proces de depopulare din toată istoria Basarabiei.

Bani daţi pentru investiţii

România este la moment principalul investitor din Republica Moldova. Acest lucru însă nu a ajutat cu nimic imaginea Ţării căci informaţia nu a ajuns şi la cetăţeanul de rând. Dar mai mult decât atât: Banii trimişi pentru realizarea de investiţii publice au fost în parte deturnaţi generând un adevărat fenomen de corupere politică a primarilor, dar şi a instituţiilor publice de către constructori. Banii intrau pe o parte, dar pe cealaltă ieşeau: o parte au rămas la îndemână factorului politic de la Chişinău, cel mai probabil o parte a revenit chiar şi la Bucureşti.

Garantarea sau asocierea cu partidele politice

Necalificaţii politici de la noi s-au gândit că este bine să îşi extindă tentaculele şi dincolo de Prut fiecare partid din România asociindu-se cu un partid din Republica Moldova, mai puţin cu partidul socialiştilor. Acest fapt a făcut ca eşecul acelor partide să fie văzut de către electorat ca şi un eşec al României: aţi venit şi aţi girat nişte hoţi.

Rotaţia partidelor politice

Această perioadă de revenire a forţelor pro-ruse era una de aşteptat încă de după 2009. Rotaţia partidelor atunci când piaţa este liberă reprezintă un fenomen ce se întâmplă în toată lumea. Ceea ce diferă la Chişinău este faptul că au loc modificări şi ale orientărilor externe, fapt care zdruncină toată societatea şi mediul economic.

Au fost unii şi vor veni alţii.

În fapt, singura şansă a României este ca lucrurile să fie lăsate să se desfăşoare liber şi să aştepte o fereastră de oportunitate. Noi nu am ajutat de fapt cetăţenii români, ci doar clasa politică, iar şansa este doar una singura şi nu se numeşte Uniunea Europeană, ci: haideţi să revenim la românism, cum spunea regretatul Grigore Vieru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
24.02.2019, 11:37:30

Păi UE, în special Germania, NU VREA unirea Basarabiei cu România, ba dimpotrivă, Germania susţine poziţia lui Putin de federalizare a Moldovei. Doar SUA+UK+NATO susţin o eventuală unire, dar la momentul oportun, la "pachet" cu negocierea situaţiei Ucrainei. România este prea mică pentru un război aşa de mare şi aşteaptă ca zarurile negocierilor SUA+Rusia să cadă în favoarea noastră. Sper să avem noroc.

Mircea B.
24.02.2019, 12:27:53

" În primul rând România şi-a propus nu să unească Republica Moldova de România ci să scoată de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru pe toţii românii. Majoritatea şi-au luat deja cetăţenia şi au făcut ceea ce era firesc: au părăsit cel mai sărac stat al Europei. Acest fapt face ca procentul celor care au o atitudine pro-europeană să fie în continuă scădere pe fondul emigraţiei masive." Aha. Deci nu trebuia să le dăm vize, nu trebuia să le dăm burse, ci trebuia să-i izolăm, să-i infometăm și, de foame si de sete săracii moldoveni să strige in cor " Vrem Unireeee!" Hai dom'le Lulea să ne ocupăm de construcții, că politichia e grea de tot.

val petru
25.02.2019, 10:28:49

Este laudabil ca v-ati dat seama, dupa decenii de militantism insistent, chiar patetic prounionist, ca demersul vostru (Actiunea 2012) este infantil si, evident, inutil. Sa nu ne amagim: unirea Ro cu RM este un reziduu interbelic de factura antonesciana, care blocheaza mentalul unui segment ultranationalist, cu veleitati de partid politic. UE nu agreeaza deloc astfel de modificari fortate al granitelor Uniunii, prin care pot intra inca 4-500 000 de rusi (rusofili/foni) in interiorul sau. Asta ca sa nu mai vorbim de cresterea abrupta a saraciei, coruptiei si haosului administrativ-politic in Romania "dodoloata" (?!?), dar mai ales a tensiunii militare din zona, spre multumirea Kremlinului, care isi vede planurile realizate fara efort si cu drag... "Porunca" finala cu "haideti sa revenim la romanism!" este cu atat mai desueta, stupida si primitiva, cu cat efortului UE de stingere a nationalismelor istorice din unele tari i se opune o nou val de radicalism nationalist, cu efecte potential devastatoare asupra echilibrului si prosperitatii proiectului european.