Este nevoie de Iohannis şi Băsescu la Chişinău. 3 riscuri pentru alegerile parlamentare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 30 noiembrie 2014 avem alegeri parlamentare în Republica Moldova. Electoratul derutat trebuie să aleagă între partidele pro-europene şi cele pro-ruseşti. Situaţia este una la limită, iar sondajele arată că mai bine de 30% dintre votanţi nu s-au decis. Fără o prezenţa românească la Chişinău o mobilizare este greu de crezut că va veni, iar Rusia nu se va da înlături pentru a frauda aceste alegeri.

Preşedintele ales al României a primit peste 80% din voturile din Republica Moldova. Acesta este semnul cel mai clar care arată că speranţele românilor de dincolo de Prut se regăsesc în acesta. Românii basarabeni vor o continuare a politicii iniţiate de actualul preşedinte, Traian Băsescu, iar Klaus Iohannis a fost cel ales.

Este o săptămână grea în al doilea stat românesc, acolo unde forţele pro-europene sunt cotate în sondaje cu doar 7% în faţa celor pro-ruseşti. Alegerile din România au arătat însă că în lipsa unei corecte mobilizări sau a unei corecte mobilizări, sondaje pot fi confirmate sau nu. Mai mult de 30% din cetăţeni nu s-au hotărât, o cifră foarte mare. Problema principală este aceea că ei pot fi hotărâţi prin mită, iar două din partidele ce au liste electorale dispun de mijloace de finanţare importante, venite direct din visteria Moscovei. Pentru aceasta nu vor conta câteva zeci de milioane de euro, în condiţiile în care se reuşeşte menţinerea Republicii Moldova în sfera de interese rusă. Ba mai mult, cu aceşti bani se poate da o palmă importantă Europei, iar Ucraina s-ar vedea iar într-o situaţie corespunzătoare. La Bălţi deja unul din candidaţii pro-ruşi împarte ziare cu 100 de lei moldoveneşti(aproximativ 25 de lei româneşti) capsaţi. Să nu fiţi naivi să credeţi că nu se va încerca o fraudare masivă, chiar prin mintă şi pe faţă. Moscova nu are nimic de pierdut. Se face acest lucru de către partide, dar ce să mai vorbim de imperii.

Foarte mulţi din cei care îşi exprimă o părere pe acest subiect în realitate nu se vor prezenta la vot. Acesta este riscul numărul unu. Alegătorii din al doilea stat românesc sunt dezamăgiţi de actuala conducere guvernamentală, dincolo de vorbe, bunăstarea neregăsindu-se real în viaţa cetăţeanului. Mai mult, alianţa este acuzată de corupţie, sau mai bine de controlul total asupra factorului judiciar - procuratura practica este ca şi inexistentă pe cazuri de corupţie la nivel politic, un raport recent arătând că Republica Moldova este cel mai corupt stat din lume. 

Electoratul este derutat iar aici nu mai există un tur al doilea. Factorii politici interni nu sunt credibili şi nu pot găsi soluţii pentru mobilizarea la vot. E nevoie de cineva din afara sistemului, de cineva care să fie respectat. Ori ştim cu toţii prea bine că preşedintele Traian Băsescu este foarte bine văzut la Chişinău de românii basarabeni dar şi că noul preşedinte, Klaus Iohannis, este văzut ca un continuator al politicii acestuia. 

Românii au nevoie ca cei doi să se afle în acestă săptămână la Chişinău şi asta chiar la începutul săptămânii. Ei trebuie să dea direcţii clare în privinţa votului, dar să reflecte prin discurs realitatea de dincolo de Prut dar şi riscurile majore care pasc Republica Moldova. Nu e nevoie să prea-slăvim guvernul deoarece nu vom fi credibili, dar e nevoie ca preşedintele să evidenţieze ce ne aşteaptă dacă nu venim la vot şi nu alegem corect.

Dincolo de scopul electoral, este nevoie de cei doi împreună la Chişinău pentru a transmite un mesaj de continuitate dar şi de simpatie românilor. Alegerile au trecut şi acum avem nevoie de unitate, avem nevoie de simbolistică. Preşedintele Klaus Iohannis este un preşedinte legitim, inclusiv cu votul celor din Republica Moldova şi pentru românii din Republica Moldova.

Deplasarea la Chişinău va avea şi o altă simbolistică: este nevoie să arătăm că suntem alături de ei şi că România nu va sta deoparte dacă în al  doilea stat românesc armata de securişti ruşi va încerca o destabilizarea cum este cea din Estul Ucrainei. În ultimele luni zeci de "omuleţi verzi' au fost reţinuţi sau deportaţi. Aceştia proveneau din Regiunea Transnistreană sau din Ucraina, mulţi având la ei uniformele specifice mercenarilor ocupă estul Ucrainei, iar alţii chiar fiind soldaţi în armata rusă. Să nu uităm că în Regiunea Transnistreană staţionează câteva mii de soldaţi ruşi, dar alături de ei sunt alte câteva mii ale forţelor de securitate din regiune. Luni preşedintele Nicolae Timofti a convocat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării. Data trecută când acest lucru s-a realizat 30 de soldaţi ruşi au fost reţinuţi şi deportaţi. Acest trafic este favorizat şi de preluarea aeroportului din Chişinău de către ruşi, cu voinţa şi acordul conducerii Republicii Moldova. Acesta este al doilea risc major.

Mai există un al trei-lea risc: deturnarea de parlamentari după alegeri sau chiar de partide. Analiştii vorbesc de o posibilă alianţă a PD cu PCRM, ceea ce ar scădea încrederea factorilor europeni în guvernarea de la Chişinău, asta dacă nu vom avea o declinarea totală a viitorului celui de al doilea stat românesc.

De aceea este nevoie de cei doi preşedinţi la Chişinău. Iohannis şi Băsescu trebuie să arate susţinerea faţă de proiectul european şi un îndemn către societatea civilă de a nu accepta o altă variantă, chiar dacă politicienii vor încerca. Este nevoie de stabilitate şi ea nu poate fi asigurată decât extern, cu sprijinul expres al României.

P.S. Marţi va avea loc în Parlamentul României-Camera Deputaţilor, cu sprijinul şi participarea membrilor Comisiei pentru Comunităţile de Români din Afara Graniţelor, o dezbatere organizată de către Centrul Român pentru Studii şi Strategii, membră P.U. Acţiunea 2012. Evenimentul va începe de la ora 16.00 şi va fi transmis Live de către prietenii de la www.privesc.eu, retransmit în cadul unui articol pe adevarul.ro . Tema Dezbaterii este: "Reunirea celor două state româneşti în contextul alegerilor prezidenţiale din România şi a celor parlamentare din Republica Moldova."

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite