Eu nu mă duc la vot

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
La alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi organizate 19 secţii de vot în Republica Moldova
La alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi organizate 19 secţii de vot în Republica Moldova

A mai rămas o săptămână până la alegerile parlamentare din România, iar în Republica Moldova, numită cel de-al doilea stat românesc, e o apatie totală. Ai senzaţia că nimeni nu vrea să fie deputat sau senator la Bucureşti şi să-i reprezinte pe aceşti „români de pretutindeni“.

Cel mai răsărit dintre pretendenţi este consilierul prezidenţial şi fostul şef al Departamentului Românii de Pretutindeni Eugen Tomac, candidat din partea PDL. Periodic, acesta merge, cu EBA sau fără, în oraşele din dreapta Prutului. Le promite basarabenilor cetăţenie, burse, eliminarea vizelor, facilitarea accesului pe piaţa muncii din România şi alte gogoşi atractive. Acum ne invită să ne luam bilete la concertul lui Grigore Leşe, care va avea loc la Filarmonică pe data de 1 decembrie.

Tomac a candidat şi acum patru ani, dar a pierdut mandatul la mustaţă. A fost totuşi patru ani la guvernare şi şi-a dat girul pentru nişte afaceri dubioase cu dughene la Chişinău. El ştie mai bine câte dintre proiectele de „sprijinire a româniilor din Republica Moldova“ şi-au tras obloanele sau sunt pe cale să o facă, la fel cum cunoştea toate dedesubturile businessurilor pe care „le-a ajutat“ cu banii tuturor românilor. Cutea de Conturi i-a dat o notă, pe care eu nu vreau s-o comentez. Doar atâta ştiu: eu nu-l votez pe Tomac, realizările lui nu mă conving.

Despre un alt candidat care vrea să ne reprezinte în Camera Deputaţilor, Victor Alexeev, înaintat de actuala alianţă de guvernare, am auzit prima dată prin luna octombrie. Şi acesta promite facilitarea acordării cetăţeniei române. De asemenea, vrea restabilirea podurilor peste Prut şi 1.000 de acorduri noi de înfrăţire dintre localităţile din România şi cele din Republica Moldova. Şi urmează lista de gogomănii. Alexeev (PSD) împreună cu senatorul Cristian David (PNL), candidat în Colegiul 1 Senat, în care intră şi Basarabia, promit: crearea la Chişinău a Centrului Român de Consultanţă pentru atragerea de fonduri europene transfrontaliere, a Uniunii monetare România – Republica Moldova şi a Băncii Moldo-Române; atragerea Republicii Moldova în proiectul Centralei nucleare de la Cernavodă; deschiderea unui post comun de televiziune transfrontalieră; crearea studioului teritorial TVR Chişinău etc. Respectivii domni ori au făcut aceste promisiuni la beţie, ori sunt niţel inconştienţi.

Despre un alt candidat, Gheorghe Viţă, de la Partidul Poporului - Dan Diaconescu, am auzit când şi-a anunţat înscrierea în cursă şi, ieri, când a anunţat că luni ne va spune de ce este şantajat să se retragă...

Pentru postul de senator, în Colegiul 1, am de ales între Viorel Badea (ARD), cel care a plecat şi a ieşit din PDL într-un timp-record şi care ne-a mai reprezentat o dată în Senat, Cristian David, din partea USL, amintit mai sus, şi încă mulţi domni anonimi.

În concluzie, avem o campanie leşinătă, cu nişte oameni picaţi de pe Lună. Îmi pare rău să spun, dar eu nu am ce alege.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite