Eurodeputat: Nu se poate ca moldovenii încă să nu ştie cine este vinovat de furtul unui miliard de euro din banca lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache, a ţinut un discurs în Parlamentul European luni, 19 octombrie, în care a vorbit despre reformele care încă nu au implementare de către autorităţile de la Chişinău.

Dragos Tudorache a menţionat că o serie de reforme nu au fost îndeplinite „fie pentru că lipseste voinţa politică, fie pentru că nu este suficientă capacitate administrativă”. 

„Mecanismele democratice trebuie să fie consolidate, societatea civilă trebuie să fie mai implicată şi, mai presus de orice altceva, justiţia trebuie să fie independentă, fără niciun fel de suspiciune de părtinire politică sau de corupţie”, a precizat eurodeputatul, citat de ştiri.plus.

Potrivit lui, reforma Consiliului Superior al Magistraturii trebuie definitivată, iar activitatea procurorilor trebuie să fie eliberată de imixtiuni şi presiuni nejustificate, inclusiv de cele provenite din prevederile legale învechite din Codul penal. 

„Sectorul bancar şi cel financiar au nevoie de transparenţă, stabilitate şi predictibilitate, pentru ca încrederea în mediul de afaceri din Moldova să fie sustenabilă. Nu se poate ca, după ani buni, moldovenii să nu ştie cine este vinovat de furtul unui miliard de euro din banca lor”, a spus eurodeputatul.

El a accentuat că Parlamentul European va continua să supravegheze cu atenţie implementarea acestor reforme, „pentru că sunt importante pentru Moldova şi pentru cetăţenii săi”.

„Conducătorii Moldovei, oricine ar fi ei, datorează cetăţenilor lor o ţară din care să le vină mai greu să plece. Iar reformele pe care noi, Uniunea şi instituţiile sale, le cerem autorităţilor sunt acolo pentru voi, pentru a construi o societate şi o democraţie funcţională, sănătoasă şi prosperă. Asta vă doreşte Uniunea Europeană, asta vă doresc şi eu!”, a încheiat Tudorache.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite