Politică

articolul anterior articolul urmator

Eurodeputat: Pe UE nu o interesează orientarea politică a candidatului care va câştiga prezidenţialele din R. Moldova

5
22 Oct 2020 09:03:55
Autor: Iurii Botnarenco

Europarlamentarul Dragoş Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru R. Moldova a declarat că Uniunea Europeană aşteaptă de la R. Moldova ca alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie să fie libere, corecte şi cu acces liber şi egal pentru toţi concurenţii politici. De asemenea, pe UE nu o interesează orientarea ideologică sau politică a candidatului care va câştiga scrutinul prezidenţial, transmite IPN.

Totodată, eurodeputatul susţine că ritmul în care va fi accesibilă asistenţa financiară Moldovei nu depinde de cel care va câştiga preşedinţia, ci exclusiv de îndeplinirea condiţionalităţilor şi agendei de reforme. 

Europarlamentarul a remarcat că utilizarea resurselor administrative de către candidaţi în alegeri este o problemă serioasă nu doar în Moldova, ci peste tot în lume, inclusiv în unele sate UE. „Folosirea resurselor administrative în folosul unui anumit candidat este împotriva legii”, consideră el.

Campania pentru alegerile prezidenţiale, în opinia sa, este un test al democraţiei şi al angajamentului politic pe care Moldova şi l-a luat faţă de valorile europene. În acest context, nu e vorba doar de felul în care sunt folosite resursele administrative, ci şi de liberul acces la canale media, prezentarea publică a fiecărui candidat şi acces legal şi liber la resursele de campanie, modul în care sunt sau nu controlate anumite canale de publicare de anumite forţe politice, dar şi cadrul legal. „Cei care sunt responsabili de organizarea alegerii sunt responsabili şi de corectitudinea rezultatelor obţinute”. Europarlamentarul şi-a manifestat speranţa că Guvernul şi preşedintele, pentru că ei sunt responsabili de organizarea alegerilor, înţeleg, că dincolo de interesul de a câştiga alegerile, există un interes mai mare – a societăţii moldoveneşti şi a Republicii Moldova să se menţină pe calea funcţionării democratice a instituţiilor sale. El spune că, spre regret, Parlamentul European nu a trimis o misiune de observare a alegerilor din cauza COVID-19, dar se va baza pe concluziile şi observaţiile OSCE-ului şi cele ale societăţii civile.

Dragoş Tudorache a criticat acuzaţiile recente ale şefului serviciului rus de securitate Serghei Narîşkin şi ale şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care au acuzat Occidentul că ar încerca să se implice în alegerile prezidenţiale din Moldova. În opinia eurodeputatului, „Rusia este actorul nr.1 în ceea ce priveşte războiul fake-news-uilor şi dezinformării”. Cât priveşte faptul că apar forţe politice noi pe scena politică din Moldova, unele antieuropene, el a spus că „şi asta este o tendinţă similară în alte părţi, de regulă, aceste partide sunt finanţate de Moscova”.

În altă ordine de idei, Dragoş Tudorache, a remarcat că faptele de răpire a cetăţenilor moldoveni de regimul de la Tiraspol, nu fac decât să reamintească că acolo există un conflict îngheţat, o situaţie de drept internaţional nerezolvată, care trebuie să-şi găsească rezolvarea tot în cadrul internaţional. În această situaţie este nevoie de mult calm şi înţelepciune în discuţiile care se poartă (dacă se poartă) între Moldova şi Tiraspol. Dar aceste acţiuni nu trebuie tolerate pentru că sunt în stare să destabilizeze situaţia, a opinat europarlamentarul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Alex Bun
22.10.2020, 10:04:12

Un nimeni pe lume, din cel mai sarac județ ferentarian, din cea mai săracă regiune UE, din cel mai sarac (pseudo)stat UE, unde majoritatea copiilor se culca flămânzi, se spala la lighean, dacă se spala, își fac nevoile în gropi, dacă le au și pe ălea, traiesc și învață (adică sunt îndobitociți ca viitori infractori și prostituate) în cotețe de lut si înoată în glodul de pe ulițe, că strazi nu au, după 160 de ani de glorioasă stăpânire ferentariană... deci acest maimuțoi patazit ridicol, ce nu a făcut nimic util în viața lui, vorbește în numele Europei? Zât de-aici! UE este Olanda, Germania si Franța. Ferentariul nu are nimic comun cu Europa, dar absolut nimic. De fapt de scârba Ferentariului a ieșit RU din UE și urmează alții.

-2 (2 voturi)
zbucium ion
22.10.2020, 12:33:21

IN TRADUCERE: Pe UE n-op interesează orientarea voalata pro-rusa a Maiei Sandu din simplu motiv ca ea e susținută de Merkel, iar Merkel si Putin au format parteneriatul anti-SUA germano-rus.

-1 (1 vot)
zbucium ion
22.10.2020, 12:36:56

Spasiba, Maiei Sandu ca la timp a împins R.Moldova sub aripa Rusiei si nicio "revoluție" "unionista" la Chisinau nu mai poate avea loc.

-1 (1 vot)
Coco
22.10.2020, 14:01:33

Si cat s-a mai chinuit Dodon sa o scoata de sub aripa Rusiei, lunar pleca la Moscova sa le bata obrazul insa Maia asta foarte vicleana l-a sapat introducand un cuvant nou kulioc in dictionare de parca nu erau destule cuvinte bastinoase reprezentative ale societatii pe care cu demnitate a pastorit-o impotriva romanilor care inghit moldoveni vreme de 4 ani ca; spaga , spertz, ciubuc, mita si bacsis ca sa nu-i nedreptatim si pe fratii nostri gagauzi de la care avem mari sperante demografice.

+1 (1 vot)
zbucium ion
22.10.2020, 12:41:09

Niciodată "unionistii" Romaniei n-au fost atât de dispersați si NEPUTINCIOȘI. Ferm si stabil merg spre ieșirea de pe scena politica a R.Moldova. Posibil ca ne va fi plictisitor, urat fără prezenta lor.

Modifică Setările