Eurodeputat: UE va oferi Moldovei sprijin financiar în contextul crizei energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova suport financiar pentru a depăşi criza energetică în care se află. Asigurările sunt date de europarlamentarul român Siegfried Mureşan, potrivit căruia, actuala dificultate în care se află autorităţile de la Chişinău face diferenţa între politica Moscovei şi cea a comunităţii europene, notează IPN.

Potrivit oficialului, până în anul 2027, 50% dintre fondurile alocate de Uniunea Europeană Republicii Moldova ar putea fi redirecţionate spre marile proiecte de infrastructură, pentru a asigura independenţa energetică a ţării.

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan spune că Republica Moldova poate miza pe sprijinul Uniunii Europene în depăşirea crizei gazelor naturale. Comunitatea europeană examinează posibilitatea alocării fondurilor pentru compensarea poverii financiare care ar urma să cadă pe umerii cetăţenilor.

„Preţurile sunt mari pentru întreaga Uniunea Europeană, sunt afectaţi consumatori şi întreprinderi din toată Europa. În aceea ce priveşte Republica Moldova, sunt sigur că Uniunea Europeană va veni cu sprijin financiar sub forma unei asistenţe macrofinanciare în perioada imediat următoare. Din cele 600 de milioane de euro anunţate dezvoltării economice, trebuie să tragem concluzia că o parte semnificativă din această sumă trebuie să meargă la creşterea independenţei energetice şi la modificări de infrastructură energetică pentru a obţine această independenţă”, a spus Siegfried Mureşan în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Mureşan spune că România nu va lăsa la greu Republica Moldova. Oficialul se arată convins că autorităţile de la Bucureşti vor identifica soluţii pentru a livra Chişinăului gaze naturale prin intermediul Gazoductului Iaşi-Chişinău, imediat ce criza politică din România va lua sfârşit.

„Sunt sigur că România va livra cât de mult poate. Se vede din nou cum Federaţia Rusă care ar fi putut ajuta Republica Moldova în această situaţie, nu o face. Se vede, din nou, cine este prietenul cetăţenilor Republicii Moldova şi cine doreşte doar să-şi sporească propria influenţă economică pe seama oamenilor aflaţi în prag de iarnă. Această criză trebuie să ducă la accelerarea interconectării energetice a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, în primul rând, prin România. Interconectare de gaz şi energie electrică. Am cerut ca 50% din fondurile alocate Republicii Moldova pentru perioada 2021-2027 să meargă în mari proiecte de infrastructură”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Criza energetică de la Chişinău a determinat Parlamentul Republicii Moldova să instituie stare de urgenţă la nivel naţional pentru o perioadă de 30 de zile. Ceea ce presupune instituirea unui regim simplificat de procurare a gazelor naturale, alocarea mijloacelor financiare pentru procurarea volumelor necesare din surse alternative si raţionalizarea, la necesitate, a consumului de gaze naturale şi energie electrică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite