România a blocat un text critic pregătit de UE la adresa autorităţilor din R. Moldova. Chişinăul urma să fie somat să garanteze alegeri libere şi corecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a blocat miniştrii de Externe ai Uniunii Europene să adopte un document critic al Consiliului Afaceri Externe la adresa Republicii Moldova, scrie Radio Europa Liberă, cu referire la surse din diplomaţie.

Iniţial, concluziile critice ale Consiliului Afaceri Externe al UE la adresa Republicii Moldova, care trebuie adoptate prin vot unanim, urmau să fie aprobate fără discuţii la şedinţa miniştrilor de Externe de la Bruxelles, din 10 decembrie.

Însă România, sprijinită şi de Ungaria, s-a opus votului pe proiectul de text ce urma să fie adoptat pe 10 decembrie.

Sursele Europei Libere spun că România a făcut acest gest la începutul săptămânii, când diplomaţii europeni s-au întâlnit pentru a discuta proiectul de text. Bucureştiul şi-ar fi expus poziţia sa „foarte clar” şi s-a opus oricăror tentative ca proiectul de text să fie pus pe agenda Consiliului din 10 decembrie, scrie sursa citată.

Proiectul de text, despre care se spune că era unul critic la adresa Chişinăului, se referă la angajamentele faţă de principiile democratice, statul de drept şi respectarea drepturilor omului ca esenţa Acordului de Asociere.

În document este menţionat că evoluţia evenimentelor din Republica Moldova, începând cu februarie 2018, printre care şi invalidarea alegerilor din Chişinău, trezesc preocupări semnificative în ceea ce priveşte angajamentele asumate de Moldova.

Documentul spune că miniştrii de Externe ai UE aşteaptă ca alegerile parlamentare din 24 februarie să fie în conformitate cu standardele internaţionale, să respecte principiile democraţiei şi să asigure un proces electoral transparent şi credibil. 

În text este accentuat creşterea presiunilor şi indimidărilor în Moldova, iar UE îndeamnă autorităţile moldoveneşti să asigure candidaţilor acces la mass-media şi oportunităţi egale în alegeri.

Concluziile Consiliului Afaceri Externe urmau să fie adoptate după ce Comisia Europeană a decis să reducă asistenţa financiară pentru Republica Moldova, din cauza deteriorării statului de drept şi a democraţiei.

Amintim că, în ultima perioada, în special după anularea alegerilor din Chişinău, Republica Moldova a fost criticată în mai multe rânduri de UE, pentru nerespectarea statului de drept etc. Comisia Europeană a suspendat în acest context asistenţa financiară de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova.

De asemenea, menţionăm că Parlamentul European a votat miercuri, 14 noiembrie, o rezoluţie privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE - Moldova. Eurodeputaţii au criticat evoluţiile politice de la Chişinău, în special fiind vorba de intimidarea opoziţiei, decizia de a schimba sistemul electoral, lipsa libertăţii presei, lipsa progresului în investigarea fraudei bancare, expulzarea celor şapte profesori turci, adoptarea legii privind amnistia fiscală etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite