Europarlamentar: Climatul polic de la Chişinău şi Bruxelles este favorabil unei agende ambiţioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragos Tudorache FOTO Facebook Dragos Tudorache

Raportorul pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoş Tudorache, îndeamnă autorităţile de la Chişinău să-şi traseze foarte clar obiectivele şi să solicite partenerilor europeni asistenţă financiară pentru proiecte concrete. Europarlamentarul spune că atât climatul politic de la Chişinău, cât şi cel de la Bruxelles este unul favorabil implementării unor proiecte ambiţioase, în beneficiul cetăţenilor, notează IPN.

Europarlamentarul român spune că autorităţile de la Chişinău se bucură de o încredere sporită din partea instituţiilor europene, iar pentru a valorifica pe deplin această încredere, guvernarea trebuie să vină cu proiecte concrete pe care să le propună partenerilor europeni spre finanţare.

„Atât climatul politic de la Chişinău, cât şi cel de la Bruxelles favorizează o agendă şi un parteneriat bogat între cele două părţi. Noi, în Parlamentul European, am spus foarte clar după alegeri că avem o datorie de a veni în întâmpinarea ambiţiilor guvernării de la Chişinău. Pentru că nu mai putem lăsa lucrurile aşa cum sunt, trebuie să avansăm la alt nivel, inclusiv, financiar, din perspectiva asistenţei macrofinanciare ”, a spus Dragoş Tudorache în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Europarlamentarul recunoaşte că aşteptările cetăţenilor de la noua guvernare sunt enorme, iar din acest motiv este necesară livarea unor rezultate imediate. Tudorache spune că având o majoritate parlamentară confortabilă în Legislativ, guvernarea trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate pentru acordarea împrumuturilor şi graturilor anunţare de UE.

„Există riscul politic de a nu reuşi să ne cuplăm suficient de repede la nivelul aşteptărilor societăţii. Acestor aşteptări trebuie să le răspundem cu nişte elemente foarte concrete. Trebuie să venim cu asistenţă şi cu proiecte pe care oamenii să le simtă foarte rapid. Indiferent că sunt în sat, oraş, dacă studiază sau învaţă, oamenii au nevoie să simtă că Europa este alături de ei. Guvernul trebuie să caute, în discuţia cu partenerii europeni, mecanisme cât mai flexibile care să aducă bani comunităţilor”, a punctat europarlamentarul.

În perioada 27-28 septembrie, premierul Natalia Gavriliţa întreprinde o vizită oficială la Bruxelles. Astăzi, prim-ministrul va avea întrevederi cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate şi extindere, Adina Vălean, comisar european pentru transport şi cu Kadri Simson, comisar european pentru energie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite