Eventualele alegeri parlamentare anticipate de la Chişinău se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt. Decizia Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO constcourt.md
FOTO constcourt.md

Curtea Constituţională din Republica Moldova a hotărât vineri, 26 aprilie, că alegerile anticipate din Republica Moldova se pot desfăşura doar în cadrul sistemului electoral în care s-a petrecut scrutinul ordinar. Aceasta înseamnă că eventualele alegeri anticipate vor avea loc în cadrul sistemului mixt.

Înalta Curte a hotărât că Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiţia ca modificarea să aibă loc cu cel puţin un an înainte de alegeri.

Potrivit CCM, modificarea frecventă sau târzie a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenţii electorali şi partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot şi a dreptului la a fi ales.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Amintim că un grup format din trei deputaţi independenţi au sesizat CCM cu solicitarea ca Înalte Curte să explice următoarele chestiuni:

1) Dacă Parlamentul poate modifica sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului? 

2) Dacă este posibilă organizarea de alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel aplicat la alegerile parlamentare ordinare?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite