Evgheni Şevciuk vrea aplicarea precedentului din Crimeea în regiunea transnistreană şi un „divorţ civilizat“ de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk FOTO: Adevărul
Liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk FOTO: Adevărul

Liderul autoproclamatei republici transnistrene a propus extinderea precendentului din Crimeea asupra Transnistriei.

În adresarea anuală către locuitorii regiunii, Evgheni Şevciuk a accentuat că „Moldova şi Transnistria trebuie să meargă pe căi individuale“, potrivit tiras.ru.

Potrivit liderului de la Tiraspol, autodeterminarea Crimeii este un exemplu de succes, menţionând că poporul peninsulei şi unităţile militare dislocate acolo au trecut masiv de partea rusă.

Şevciuk a învinuit Occidentul de politica dublelor standarde şi a enumerat o serie de argumente în favoarea recunoaşterii republicii separatiste ca stat independent.

UPDATE Totodată, el a mulţumit guvernării de la Moscova pentru ajutor, în special vice-premierului rus Dmitri Rogozin şi a accentuat rolul ong-ului „Integrarea euroasiatică“, „care desfăşoară proiecte umanitare“ în stânga Nistrului.

Şeful regiunii separatiste vede drept cale de rezolvare a conflictului moldo-transnistrean doar „divorţul civilizat al părţilor“.  În acest context, se presupune că vor avea loc „negocieri intense“ sau va fi convocată  o „conferinţă internaţională“. Mai aproape de deschiderea acesteia, Tiraspolul este gata să mai organizeze un referendum la care „fiecare cetăţean al republicii autoproclamate va putea să-şi expună punctul de vedere“. Însuşi Şevciuk vede viitorul Transnistriei ca o republică în componenţa Federaţiei Ruse, precizează sursa.

Şevciuk a acuzat Ucraina de organizarea blocadei regiunii transnistrene, menţionând că cetăţenii Federaţiei Ruse ar fi filtraţi la hotarul ucrainean sau că bunurile industriale şi comerciale ar fi blocate. Drept rezultatul, potrivit lui, cifrele de afaceri şi tranzit de persoane au scăzut brusc. Oficialul a cerut Kievului abandonarea „practicilor vicioase“.

Situaţia din regiunea separatistă se agravează, iar următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” privind soluţionarea conflictului transnistrean, planificată pentru 10-11 aprilie nu va avea loc, anunţa mai devreme portalul kommersant.md, care citează o scrisoare semnată de aşa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene, Nina Ştanski.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite