Ex-deputat, despre Guvernul Gavriliţa: Deciziile nu vor fi luate la Guvern, indiferent cine vor fi noii miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa, candidat desemnat la funcţia de premier
Natalia Gavriliţa, candidat desemnat la funcţia de premier

Este mai puţin important cine vor fi viitorii miniştri, pentru că deciziile nu vor fi luate la Guvern. O spun foştii deputaţi, după ce în spaţiul public au apărut numele potenţialilor candidaţi la şefia ministerelor. Potrivit foştilor parlamentari, priorităţile noii echipe guvernamentale ar trebui să fie relansarea economică, reforma justiţiei şi cea adminitrativ-teritorială, notează IPN.

Deşi premierul desemnat, Natalia Gavriliţa, nu şi-a făcut publică echipa, în presă au apărut deja numele potenţialilor candidaţi la conducerea ministerelor. Astfel, deputatul PAS Sergiu Litvinenco ar fi candidat la funcţia de ministru al Justiţiei, consiliera prezidenţială Ala Revenco ar urma să preia şefia Ministerului de Interne, iar membrul Consiliului Suprem de Securitate Vladislav Kulminski ar urma să devină vicepremier pentru Reintegrare. Unii foşti parlamentari spun că noilor miniştri ar trebui să li se acorde credit de încredere.

„Obiecţiile ar putea apărea după ce vor începe a activa şi vom vedea cum se descurcă. Extrem de important este segmental economic, Republica Moldova este într-un mare impas din punct de vedere economic şi aici sunt necesari oameni competenţi”, a spus ex-deputatul Platformei DA Chiril Moţpan, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

„Sunt nişte persoane cunoscute în domeniul neguvernamental, dar totuşi, politicile publice reprezintă altceva. Singura persoană despre care cunoaştem mai multe este Sergiu Litvinenco, dar eu am mai multe dubii în privinţa profesionalismului acestuia. Totuşi, este mai puţin important cine vor fi miniştrii în acest Guvern, pentru că deciziile se vor lua în afara Guvernului”, a spus ex-deputatul PCRM Alexandr Petkov.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, fostul şef al diplomaţiei de la Chişinău, Nicu Popescu, ar urma să revină la Externe. Unii ex-parlamentari se arată indignaţi de o eventuală revenire a acestuia pe arena politică.

„O persoană care a spus că în 1992 a fost un război civil, chiar dacă şi-a cerut scuze pentru această declaraţie, nu mai are ce căuta într-o garnitură guvernamentală. Ce ţine de programul de guvernare se vorbeşte extrem de mult de reforma justiţiei, dar să nu uităm că există Constituţie şi există separarea puterilor în stat. Prima reforma cu care ar trebui să se înceapă este reforma teritorial-administrativă”, a spus ex-deputatul în primul Parlament, Valentin Dolganiuc.

Potrivit speakerului Igor Grosu, Legislativul se va întruni joi pentru a acorda vot de încredere Guvernului Gavriliţa. Potrivit legii, Executivul poate fi învestit cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi, iar PAS deţine în Parlament 63 de mandate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite