Ex-ministru al Apărării, despre poziţia Chişinăului faţă de războiul rus: Ca să nu spunem că suntem laşi şi fricoşi, spunem că suntem neutri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatol Şalaru
Anatol Şalaru

Statutul de ţară candidată la aderare ar trebui să determine Republica Moldova să folosească o retorică mult mai fermă în raport cu Federaţia Rusă şi să ajute mai mult Ucraina. O spune fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, potrivit căruia meritul obţinerii statutului de candidat aparţine Ucrainei care rezistă eroic în faţa agresiunii militare ruse, notează IPN.

În acelaşi timp, reprezentanţii Ministerului Apărării spun că autorităţile analizează minuţios evoluţiile războiului din ţara vecină, iar în eventualitatea în care va fi lovită regiunea Odessa, Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru un nou val de refugiaţi.

Anatol Şalaru califică vizita preşedintelui Maia Sandu la Kiev drept una care s-a lăsat mult aşteptată şi care ar trebui să pună bazele unor relaţii noi de prietenie şi bună vecinătate Republica Moldova – Ucraina. Potrivit lui Şalaru, noul statut al Republicii Moldova determină Chişinăul să se alinieze retoricii europene în raport cu Federaţia Rusă, să renunţe la CSI şi la paravanul neutralităţii.

„Partea ucraineană demult a aşteptat această vizită, dar noi ne-am acoperit cu neutralitatea şi cu alte probleme precum că Rusia ne va tăia gazul. Ucrainenii şi-au tot manifestat nemulţumirea faţă de Republica Moldova, faţă de frica şi laşitatea de care a dat dovadă guvernarea de la Chişinău. Sperăm că odată cu obţinerea statutului de candidat la aderare se va schimba şi retorica de la Chişinău, se va prinde la curaj, acum noi trebuie să fim la unison cu ţările Uniunii Europene, trebuie să renunţăm şi la această neutralitate idioată, trebuie să renunţăm la CSI. Noi am obţinut acest statut datorită Ucrainei, dacă Ucraina nu rezista, nu am fi fost noi astăzi candidaţi la aderare. Sper să fim în rând cu ţările UE care acordă ajutor semnificativ. Sigur, noi nu avem bani şi armament pentru Ucraina, dar avem coridoare de tranzit. Ca să nu spunem că suntem laşi şi fricoşi, spunem că suntem neutri. Sper că această retorică ţine de trecut”, a spus Anatol Şalaru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În contextul războiului din Ucraina, reprezentanţii Ministerului Apărării spun că riscul unui atac militar al Rusiei asupra Republicii Moldova este deocamdată unul redus. Totuşi, subiectul modernizării şi dotării Armatei Naţionale cu tehnică militară modernă rămâne unul actual.

„Noi credem că există riscuri, însă la moment, ele sunt de intensitate scăzută, pentru că forţele armate ale Federaţiei Ruse sunt preocupate de regiunea de est, Donbass. Noi analizăm aspectele de logistică şi ele ne determină să catalogăm acest risc drept unul scăzut. Dacă va fi lovită regiunea Odessa şi Nicolaev, putem să ne aşteptăm la un val de refugiaţi de până la jumătate de milion. Dacă ne referim la componenta militară, nu este vorba de înarmare. Noi nu ne înarmăm, noi modernizăm. Avem echipamente de tip sovietic, produse în anii 60-70, ele sunt specifice strategiilor din secolul XX, dar planul de modernizarea a Armatei Naţionale prevede până în anul 2030 reechiparea armatei”, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării, Valeriu Mija.

Potrivit datelor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale de la izbucnirea războiului din Ucraina, 475 mii de refugiaţi au intrat în Republica Moldova şi circa 75 mii se află în continuare în ţara noastră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite