Ex-ministrul Eugen Sturza respinge acuzaţiile că Armata ar fi primit indicaţii de la Plahotniuc: „Politicienii demagogi ar trebui să-şi ceară scuze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Apărării Eugen Sturza respinge acuzaţiile lansate de vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popşoi, care susţine că în iunie 2019, în timpul crizei de la Chişinău, Armata Naţională ar fi primit indicaţii de la liderul de acea vreme al PDM, Vlad Plahotniuc.

„În mod surprinzător, politicienii de la guvernare şi-au amintit de armată. Dar cum şi-au amintit? Aruncând acuzaţii false şi ofensatoare asupra corpului de militari, precum că ar fi primit indicaţii de la politicieni. Este o jignire inacceptabilă la adresa militarilor, pentru care politicienii demagogi ar trebui să-şi ceară scuze”, a scris Eugen Sturza pe pagina sa de Facebook.

Ex-ministrul dă asigurări că „Armata Naţională nu a primit indicaţii de la Vlad Plahotniuc şi nici de la un alt politician, iar dacă cineva a făcut astfel de afirmaţii, să aducă probe sau trebuie să răspundă pentru astfel de minciuni”.

„În timpul crizei politice din iunie au fost numeroase instigări la adresa armatei şi speculaţii în media că PDM sau Guvernul ar planifica să implice armata în conflictul politic care avea loc. Am dezminţit această informaţie atunci, o dezmint şi acum. Am transmis militarilor să ignore aceste speculaţii şi să stea departe de orice implicare politică. Realitatea asta a şi demonstrat că Armata Naţională nu s-a implicat în nici un fel în acea criză politică. Deci indiferent ce declaraţii false ar face unii sau alţii, rămân în urmă faptele, iar acestea indică foarte clar că nu a existat nici o acţiune prin care militarii să se fi implicat în acea criză politică”, a afirmat Sturza.

Ex-ministrul susţine că „afirmaţiile că ţara era în prag de război în iunie şi armata s-a implicat politic sunt ridicole şi iresponsabile, sunt făcute de politicieni care de mai bine de trei luni nu înţeleg cum să guverneze ţara şi caută să îşi acopere eşecurile cu astfel de manipulări şi spectacole mediatice”. 

„Aceşti politicieni ar trebuie să iasă mai bine pe străzile din ţară, acolo se desfăşoară acum adevăratul război, zilnic mor oameni în accidente şi alţi ajung răniţi în spitale, într-o perioadă în care ilegalităţile şi criminalitatea cresc într-un ritm şocant, de parcă am fi într-o ţară neguvernată, cuprinsă de haos.
Pentru asta ar trebui să facă politicienii comisii şi să găsească soluţii ca moldovenii să nu mai moară pe străzi, să poată trăi în siguranţă în ţara lor, nu să iasă din case şi să nu ştie dacă se mai întorc acasă. Nu am văzut nici o comisie în Parlament care să se ocupe de siguranţa moldovenilor, vedem doar comisii care se ocupă de răfuieli politice sau de concursuri falsificate pentru preluarea politică a justiţiei”, a menţionat Eugen Sturza.

În opinia sa, „este regretabil că în loc să se caute soluţii pentru modernizarea şi întărirea Armatei, politicienii asa-zişi pro-europeni nu fac altceva decât să o slăbească şi să-i umilească pe militari cu astfel de acuzaţii nedrepte şi mincinoase”. 

„Sau poate slăbirea Armatei este partea a acordului lor politic?! Poate nu este întâmplător că aceste declaraţii sunt făcute de politicienii care au votat ca Armata Naţională să ajungă „în grija” socialiştilor? Nu ar fi de mirare să descoperim curând asta, aşa cum am descoperit modul cinic în care au împărţit instituţiile de drept, pe care în loc să le depolitizeze, le-au politizat şi mai mult”, a mai spus Sturza.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa de puci anticonstituţional întreprinsă de PDM prin intermediul CCM, Mihai Popşoi, susţine că în luna iunie curent, atunci când PDM refuza să predea puterea, fostul lider al democraţilor Vladimir Plahotniuc dădea indicaţii Armatei Naţionale să nu se supună noului Guvern, trasnmite IPN.

„Nu exagerez când spun că eram în prag de război, putea să fie vărsare de sânge pentru că Plahotniuc, efectiv, fără niciun drept”, a spus Popşoi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite