Ex-premierul Ion Sturza: Andrian Candu este naşul lui Vlad Plahotniuc în sensul fraudelor majore economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Ion Sturza afirmă că persoana care cu adevărat a gestionat Partidul Democrat din Moldova şi afacerile fostului lider al partidului Vladimir Plahotniuc este Andrian Candu. Mai mult decât atât, în opinia fostului premier, Andrian Candu a fost cel care a pus bazele fraudelor economice, a concesionării aeroportului, privatizărilor licite şi deciziilor de alocare a banilor din Banca Naţională a Moldovei, notează IPN.

„Andrian Candu nu este o creatură a lui Plahotniuc, Plahotniuc este o creatură a lui Andrian Candu. Când domnul Plahotniuc era în aşa numitele afaceri, anume expertul în structurarea afacerilor la una dintre companii a structurat-o, a băgat-o în offshor-uri şi a primit pentru asta 10 %. De atunci, Candu a devenit nu finul, dar naşul lui Plahotniuc în sensul operaţiunilor economice, de business şi nu le-aş numi business. Le-a patronat până în ultimul moment, nu se făcea nimic fără el. El avea semnătura şi era beneficiar la toate afacerile lui Plahotniuc în această proporţie de 10 %. Semnăturile lui stau pe foarte mult pe documente, inclusiv în companiile care sunt în lista Kroll şi care sunt astăzi investigate de către Procuratura Generală”, a declarant Ion Sturza în cadrul emisiunii „Secretele. Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Ion Sturza afirmă că cei care se afla în anturajul lui Vladimir Plahotniuc nu deţineau afaceri. Aceştia încercau să elaboreze scheme prin care să scoată bani din rezervele valutare ale ţării.

„A urmat o perioadă totală de barbarie în care în prin plan au apărut personaje extrem de dubioase ca Iaralov al cărui vis a fost întotdeauna să fure sau să se înfrupte din rezervele valutare. Ei nu făceau business, ei nu aveau fabrici, uzine, angajaţi. Ei s-au pus de-a lungul drumului la toate fluxurile financiare din Republica Moldova şi au început să le estorcheze, să le fure. Deci, Andrian Candu este naşul lui Plahotniuc în sensul fraudelor majore economice, după aceea este naşul politic a lui Plahotniuc. El a dus practic toată ideologia, interacţiunea cu instituţiile statului, controlul asupra Guvernului, Parlamentului şi aşa mai departe. Plahotniuc numai de politică nu se ocupa. Este creierul acestui sistem criminal”, a adăugat omul de afaceri.

Ion Sturza spune că amprenta lui Andrian Candu se regăseşte în procesul de concesionare a Aeroportului, a privatizărilor licite şi a deciziilor de alocare a banilor din Banca Naţională.

„El este băiat foarte inteligent, foarte bine educat. A trecut o şcoală destul de bună la una dintre cele mai mari companii de consultanţă financiară. Deci, el înţelege foarte bine şi eu nu înţeleg pe ce mizează. Ştiindu-i  profilul şi înţelegându-l, el acuma este foarte nervos, denotă o lipsă de siguranţă totală. Strategia lor de a-l influenţa pe procuror prin intermediul lui Dodon a eşuat şi aceasta îi pune pe ei într-o situaţie extrem de complicată. Şi eu aş recomanda la toţi oamenii care cat decât au un pic de discernământ la Chişinău să nu să se lege de Andrian Candu, este o chestiune extrem de nocivă”, a punctat on Sturza.

Fostul premier menţionează că actualul procuror general nu poate fi controlat prin instrumente politice, iar Andrian Candu nu va scăpa de investigaţiile procuraturii. „Ei înţeleg foarte bine că acest lucru este imposibil astăzi şi nu va fi acceptat nici de către opinia publică din ţară, nici din exterior pentru că vreau să vă spun că analiştii atenţi care cunosc ce se întâmplă în Republica Moldova îşi dau seama de profilul procurorului de la Chişinău şi sunt în mare parte satisfăcuţi de acest profil. Deja nu mai este ţinta Stoianoglo, ţinta este destabilizarea statului Republica Moldova, profundă destabilizare politică, economică, din care s-ar putea de mai căpătat ceva timp”, a spus Ion Sturza.

https://www.ipn.md/ro/ion-sturza-candu-este-nasul-lui-plahotniuc-in-sensul-7965_1073665.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite