Există o coaliţie în CMC? Răspunsul consilierilor municipali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce consilierii socialişti din Consiliul Municipal Chişinău (CMC) declară că nu au format o majoritate oficială în cadrul CMC şi că sunt deschişi pentru colaborare cu toate fracţiunile pe proiecte în parte, consilierii blocului ACUM şi ai Partidului Liberal consideră că, de facto, PSRM şi PDM, împreună cu consilierii Partidului Şor, au format o majoritate confortabilă neoficială, transmite IPN.

Astfel, consilierii acestor trei partide ar vota proiectele care le sunt convenabile şi asupra cărora au anumite înţelegeri. 

Consiliera PPDA Aliona Doroş susţine că chiar de la prima şedinţă a CMC se vede că s-a format o majoritate neoficială din consilierii PSRM, PDM şi ai Partidului Şor. Potrivit ei, această majoritate lucrează şi în interiorul comisiilor de specialitate. „La Comisia urbanism şi arhitectură au fost foarte insistenţi socialiştii că şefia trebuie să le aparţină lor şi a fost evidentă înţelegerea între Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat conform căreia şi-au ales un preşedinte socialist şi un secretar democrat. Acelaşi model a fost şi în Comisia socială. Se vede cu ochiul liber că este deja această majoritate formată. În momentele când le este comod, formează majoritatea neformal şi votează”, spune Aliona Doroş. Potrivit ei, primarul Ion Ceban a venit la fracţiunea PPDA şi le-ar fi spus consilierilor că va exista voturi pe anumite proiecte cu sau fără susţinerea acestora.

Vasile Grădinaru, şeful fracţiunii PAS din Consiliul Municipal Chişinău, spune că în campania electorală actualul primar, Ion Ceban, a promis că va face administraţia Primăriei tehnocrată, dar a venit, de facto, cu candidaţi la funcţia de viceprimar cu apartenenţă politică PSRM-PDM. „Chiar şi funcţiile de viceprimari, la fel, au fost partajate între PDM şi PSRM. De asta, este vădit clar: când se va vota pe anumite proiecte care au substrat politic, o să aibă această coloratură. Când este vorba despre proiecte cu caracter social sau pentru interesul cetăţeanului, atunci nu se vor observa aceste lucruri pentru că toate fracţiunile responsabile îşi vor dat votul pentru aceste proiecte”, menţionează consilierul PAS.

Consilierul socialist Dinari Cojocaru spune că socialiştii sunt deschişi, aşa cum au declarat şi anterior, să conlucreze cu toate fracţiunile din Consiliu. Totodată, el afirmă că nu există nicio majoritate formată de socialişti cu altă fracţiune în CMC, dar spune că ar vrea să vadă cine nu va susţine proiectele sociale care vor fi supuse dezbaterilor în Consiliu. „În perioada electorală, fiecare dintre noi a promis electoratului că chiar dacă nu ajunge primar candidatul său, ei, în calitate de consilieri, vor face tot posibilul ca oraşul să funcţioneze, ca în Primărie să scăpăm de corupţie şi să fie maximal de transparenţă”, spune Dinari Cojocaru. Potrivit lui, este normal ca socialiştii să joace un rol important în CMC pentru că aceştia deţin cele mai multe voturi.

Şeful fracţiunii PL în CMC, Ion Cebanu, este de părere că socialiştii trebuie să-şi asume majoritatea pe care o creează împreună cu consilierii din PDM şi Partidul Şor. „Socialiştilor, probabil, le este ruşine să spună că au o alianţă cu PDM şi Partidul Şor în CMC. Este clară deja, se vede foarte bine chestiunea acesta, doar că nu o declară, spunând că în unele cazuri se votează pentru proiecte şi pentru binele comun, iar CMC trebuie să fie apolitic de parcă noi nu suntem reprezentanţii unor partide politice şi de parcă nu am venit aici pe liste de partid”, spune Ion Ceban.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite