Expert, despre avizul negativ al Comisiei de la Veneţia privind modificările făcute la Legea Procuraturii: PAS primeşte o bilă neagră pentru acest abuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dionis Cenuşa FOTO IPN
Dionis Cenuşa FOTO IPN

„Avizul negativ al Comisiei de la Veneţia cu privire la legea procuraturii etc. era previzibil. Nu în zadar, guvernarea PAS s-a grăbit cu această lege în luna august (folosind urgentarea procedurilor)”, a declarat expertul politic Dionis Cenuşa.

Analistul politic consideră că PAS a putut să transmită proiectul de lege spre consultare către Consilului Europei, dar a decis să nu o facă şi să pună instituţia în situaţie post-factum. 

„Guvernarea ştia de la bun început că niciun expert adevărat în drept, care este şi imparţial, nu va susţine aspectele noi incluse în lege, care permite politizarea procuraturii. Problema ţine atât de competenţa unor componente ale guvernării, dar şi de lipsa unui mecanism de “checks and balance” pe măsură să taie din puterea absolută a PAS”, a afirmat Cenuşa. 

În opinia lui, atât guvernarea cât şi majoritatea parlamentară „primesc o bilă neagră pentru acest caz de abuz în raport cu procesul de transparenţă decizională şi respectiv dedeviere de la statul de drept”.

„Avizul negativ al Comisiei de la Veneţia ridică semne de întrebare în legătură cu examinarea aceleaşi legi de către judecătorii Curţii Constituţionale de la Chişinău, cărora majoritatea parlamentară PAS insistă să le majoreze salariile. Judecătorii constituţionali trebuie să explice cum se face că ei nu au văzut nimic problematic în legea contestată de procurorul suspendat Stoianoglo. Răspunsul îmi pare retoric, dar s-a făcut presiune atât de mare pe modificarea legii (inclusiv de către unele voci din societatea civilă) cu scopul evaluării procurorului că ar fi fost foarte greu pentru Curte să declare legea anti-constituţională”, a subliniat expertul.

El a menţionat că „avizul negativ al Comisiei de la Veneţia arată că legea în sine trebuie readusă la normalitate şi conformitate cu principiul depolitizării.” 

„Totodată, acest lucru ar însemna că mecanismul de evaluare a procurorului este compromis şi trebuie suspendat imediat (cel puţin până la revizuirea legii în corespundere cu recomandările Consiliului Europei)”, a spus Cenuşa.

Precizăm că Înalta Curte nu a admis sesizările procurorului general Alexandru Stoianoglo şi ale deputaţilor Vladimir Voronin şi Vasile Bolea, prin care s-a cerut Curţii Constituţionale să declare neconstituţionale modificările la Legea Procuraturii, făcute de deputaţii PAS, prin care se urmăreşte demiterea şefului Procuraturii.

Deputaţii PAS, care deţin majoritatea parlamentară, în repetate rânduri au sugerat că îşi doresc schimbarea şefului procuraturii, motiv pentru care au schimbat legislaţia.

Potrivit IPN, modificările operate la Legea cu privire la Procuratură vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activităţii procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare. În eventualitatea în care comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activităţii procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune şefului statului eliberarea sa din funcţie. Printr-un proiect de lege, PAS a modificat şi componenţa CSP. Astfel, numărul membrilor CSP a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor.

La început de septembrie, preşedinta Maia Sandu a promulgat legea şi a declarat că modificările operate nu au menirea să subjuge instituţia Procuraturi Generale unei formaţiuni politice, ci au menirea de a o scoate din captivitatea unor grupări criminale. „Noi astăzi nu avem stat de drept, ca să vină societatea civilă şi să ne spună că atentăm la independenţa statului de drept. Noi suntem la etapa la care trebuie să creăm acest stat de drept. Noi îl vom crea şi abia atunci vom avea grijă ca acest stat de drept să nu stea la cheremul politicienilor şi să nu fie influenţat politic. Noi avem astăzi rămăşiţe ale sistemului lui Plahontiuc, cu judecători şi procurori care fac parte din grupări criminale”, a spus atunci Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite