Politică

articolul anterior articolul urmator

Expert, despre criza gazelor din R. Moldova: „Rusia nu este dispusă să facă concesii”

1
28 Oct 2021 18:32:32
Autor: Iurii Botnarenco

Expertul politic Dionis Cenuşă susţine că „Rusia nu este dispusă să facă concesii” în negocierile cu Republica Moldova pe problema livrării gazelor naturale. El a menţionat că criza gazelor continuă, iar „negocierile sunt dificile şi foarte puţină informaţie clară este disponibilă publicului în continuare”,

„Rusia nu este dispusă să facă concesii. Unicul lucru clar este că vrea datoriile plătite. Speculaţiile apărute în spaţiul public indică că partea rusă ar mai vrea stoparea separării MoldovaGaz de MoldovaTransgaz (acum în toi) şi renunţarea la DCFTA (totalmente neverosimil). Oricum, Rusia ştie că orice ar cere este în detrimentul guvernării pro-UE din Moldova, de aceea, păşeşte ferm şi fără consideraţie faţă de situaţia critică în care se află populaţia din Moldova”, a scris Dionis Cenuşă pe Facebook.

Potrivit expertului, Moldova se mişcă în mai multe direcţii: „1) cautarea unor volume de gaz disponibile în Europa; problema este că preţul depăşeşte 1.000 euro mia/m3, dar se întrezăreşte o diminuare sub preţul de pe bursa europeană în a doua jumătate a lunii Noiembrie. Primele volume foarte mici au ajuns din Polonia şi altele vor veni de la alţi traderi europeni. 2) negocierea contractului de lungă cu durată cu Rusia. Nu există niciun progres în acest sens. Am explicat motivul mai sus. Dar se face frig şi un consens va trebui căutat, poate chiar cu ajutorul UE (am scris de mai multe ori despre necesitatea unei trilaterale energetice Moldova-UE-Rusia). 3) căutarea de asistenţă financiară pentru a sprijini bugetul. UE nu ar fi oferit asistenţa de 60 milioane de ajutor (guvernul spune că nerambursabil), dacă nu venea o solicitare directă din partea Chişinăului.”

Cenuşă a accentuat că UE pare să fie (deocamdată) unicul actor internaţional care se interesează activ de situaţia energetică din Moldova. Evident, România exprimă şi ea îngrijorări. 

„Aceasta ar fi putut transforma aceste circumstanţe într-o nouă fază, după diplomaţia vaccinului, pentru a avansa puterea sa blândă în Moldova. Dar criza politica de la Bucureşti, împreună cu explozia de infecţii Covid-19, reduce enorm din elanul acesteia. În general, criza energetică moldovenească constituie un test pentru capacitatea UE de a asista gestionarea unei crize în vecinătatea sa. Întrebarea este dacă doar valorificarea interconectărilor, asistenţa tehnică (Comunitatea Energetică) sau alocarea de resurse financiare sunt suficiente”, a spus Cenuşă.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Jonathan Wright
29.10.2021, 01:12:20

Asa cum v-am obisnuit, un grafic live al postarilor antivacciniste de astazi, pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Nu de alta, dar ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum. Aceste minciuni antivaxx sunt postate in foc continuu, peste tot pe forumuri, Facebook si alte platforme social media. Si nu, acest post nu este spam: este o campanie de constientizare.

Modifică Setările