Politică

articolul anterior articolul urmator

Expert, despre propunerea Guvernului de a institui stare de urgenţă în R. Moldova: „Este necesară din cauză că Gazprom a limitat volumul de gaze”

3
22 Oct 2021 12:37:57
Autor: Iurii Botnarenco

Expertul în energetică Sergiu Tofilat susţine că propunerea Guvernului Gavriliţa de a institui stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, pe un termen de 30 de zile, „este necesară din cauză că Gazprom a limitat volumul de gaze.”

Tofilat susţine că introducerea stării de urgenţă va permite Guvernului următoarele:

- gestionarea operativă de Comisia situatii excepţionale;
- procurarea gazelor în alte ţări de către trader-ul de stat Energocom;
- măsuri extreme: dacă scade presiunea în reţele - deconectarea gazelor pentru intreprinderi (fabrici/uzine).

„Este o măsură necesară să ne asigurăm că putem cumpăra gaz din alte surse. Deocamdată ne întărim poziţiile pentru negocieri cu Gazprom”, a scris Sergiu Tofilat pe Facebook.

Amintim că, potrivit IPN, Guvernul de la Chişinău a propus Parlamentului, vineri dimineaţă, să declare stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării pe un termen de 30 de zile. Hotărârea a fost aprobată într-o şedinţă convocată după şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, la care a fost audiată situaţia de pe piaţa gazelor naturale.

Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a declarat că propunerea se întemeiază pe datele prezentate în raportul Comisiei. Potrivit raportărilor zilnice ale operatorului de transport şi de sistem „Moldovatransgaz”, presiunea în reţele de transport este deja critică. 

„Acest fapt reprezintă un risc major să fie declanşată o criză pe piaţa gazelor naturale din Moldova, în cazul în care în perioada imediat următoare nu vor fi injectate anumite volume de gaze naturale în vederea restabiliri regimului normal de transport al gazelor naturale în reţele de transport”, a notat secretarul de stat.

Potrivit proiectului, pe durata stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale, în calitate de autoritate administrativă responsabilă, va emite dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, agenţilor economice, instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat că instituirea stării de urgenţă va permite inclusiv alocarea banilor pentru „Energocom” ca să procure gaze naturale pe piaţa internaţională, printr-un instrument care va permite autorităţilor să rectifice bugetul într-un timp mai scurt.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Victor Nagy
22.10.2021, 12:53:48

......... „Este o măsură necesară să ne asigurăm că putem cumpăra gaz din alte surse. Deocamdată ne întărim poziţiile pentru negocieri cu Gazprom”, a scris Sergiu Tofilat pe Facebook. Ce tare ! Acum va sari Romania sa-i ajute ... tot cu gaz rusesc ... via Turcia , Bulgaria , Serbia , Ungaria . Cum se joaca politicienii ... pe spinarea boborului !

-7 (7 voturi)
Groza Carmen
22.10.2021, 22:55:11

Ce Gazhrom a închis robinetul, parcă era un proiect exclusiv economic?! Toată lumea vede politicul lucrurilor acum și în Basarabia și în Europa toată... Gaz va veni din Norvegia, cărbune din Africa (prin Giurgiulești), iar electricitate din Ucraina.

-7 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
22.10.2021, 23:51:08

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările